Srbija

Direktno.rs

20. 01. 2023. 11:10 4

Sramota i problem Priboja, Užica, Zlatiborskog regiona...

Kao i svake godine u vreme visokog vodostaja, svet obilaze tužne i sramotne slike pribojskog Potpećkog jezera, zatrpanog smećem. Prošle godine su čak osvanule i na portalu Nacionalne Geografije u top 10 najružnijih slika zagađenja, kao deo tima neslavnih rekordera na globalnom nivou. Smeće s divljih deponija donose u Lim nabujali planinski potoci i pritoke iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore, jer je u pitanju pogranično područje - piše u saopštenju Katarine Mićunović ispred Gradskog odbora Stranke slobode i pravde Užice.

Dalje se navodi:

Na lancima uzvodno od hidroelektrane Potpeć ovog januara se prema proceni, zadržalo više od 15.000 metara kubnih razne vrste otpada, najviše plastike i plastične ambalaže, za čije ukljanjanje će biti potrebno skoro mesec dana u zavisnosti od vremenskih uslova. Za uklanjanje otpada su angažovane službe EPS-a, “Srbijavoda” i pribojske opštine, koje u ovu namenu troše ljudske i materijalne resurse jer smeće u ovom obimu ugrožava i rad elektrane, do čijih turbina ne sme da dopre. I tako se isti scenario ponavlja svake godine, decenijama već i pored ružne slike koja se šalje u svet, samo se povećava količina otpada i izdaci za njegovo uklanjanje i prevoženje, s pretovarne stanice u Bistrici u Užice, na odlganje na ionako već prepunu i nefunkcionalnu Regionalnu deponiju Duboko, koja se i sama polako ali sigurno pretvara u ekološku bombu.

Čitava situacija nije sramota i problem samo opštine Priboj, već i Užica, kao administrativnog i upravnog centra Zlatiborskog regiona u kome postoje nadležne službe plaćene za stučno pisanje projekta i učestvovanje na konkursima za finsiranje istih od strane međunarodnih fondova iz oblasti prekogranične saradnje. Takav jedan program bi imao za cilj kako edukaciju stanovništva, tako i unapređenje ili čak negde i uvođenje sistema ukljanjana otpada u ruralnim sredinama i obuhvatao bi teritoriju sliva Lima u čitavom pograničnom pojasu, za šta bez pomoći fondova ni jedna od opština nema dovoljno sredstava, niti kapaciteta da sistem izgradi.

I tako dok čekamo još jednu kišu ili otapanje snega, sve što doprinosi povećanju vodostaja Lima, čekamo i nove količine smeća i samo nastavljamo da šaljemo iste sramne slike u svet i trošimo sizifovski resurse ne rešavajući apsolutno ništa, jer imamo SNS vlast i SNS službe plaćene upravo za to - da ne rade ništa - piše u saopštenju Katarine Mićunović ispred Gradskog odbora Stranke slobode i pravde Užice.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati