Srbija

Direktno.rs

23. 11. 2022. 14:08 0

Nemar urušio nezavršen most kod Bogutovca

"GO Pokreta za preokret Kraljevo traži odgovornost za urušavanje konstrukcije novog, nezavršenog, pešačkog mosta na Ibru koji je trebao da poveže desnu obalu Ibra sa Bogutovcem i da skrati put meštanima Zamčanje i Crne reke za najmanje 11 kilometara. Investitor su "Srbija vode", a vrednost investicije je 56 miliona dinara", navodi se u saopštenju kraljevačkog odbora Pokreta za preokret.

Njihovo saopštenje prenosimo u celosti:

"Stari most koji se nalazio na istom mestu, zbog izgradnje novog mosta, prethodno je porušio konzorcijum izvođača, koje predvodi HSV Vlasotince. Sa izgradnjom novog su, iz neobjašnjivih razloga, znatno kasnili i zbog toga je nezavršenu konstrukciju pre nekoliko dana urušio poplavni talas. To znači da most neće biti sagrađen ove godine, iako je rok za završetak istekao pre nedelju dana, odnosno 14. novembra.

Postavlja se pitanje kada će i da li će pešački most koji je trebao biti dužine 112 i širine 2,5 metra uopšte biti izgrađen i da li je investicija bila osigurana. Skele su većim delom porušene, a nezavršeni most, čiju je izgradnju pre tri i po godine obećao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, obrušio se prema reci. Uzrok urušavanja je, po svemu sudeći, u činjenici da je nezavršeni most podložan urušavanju usled poplavnog talasa.

Gradnja je morala da se realizuje dok je Ibar imao znatno niži vodostaj. Zašto most nije završen i ko je odgovoran za to u ovako neuređenoj državi teško je saznati. Glavna konstrukcija trebala je da bude gotova do septembra, a do sredine novembra trebalo je da bude urađeno parterno uređenje i osvetljene.

Zbog nemara izvođača i investitora, odnosno vlasti, stanovnici ovog dela kraljevačke opštine ostali su bez mosta, a novac građana Srbije odneo je Ibar i teško da će biti vraćen. Zanimljivo je da "Srbija vode" umesto da sa izvođačem preuzme odgovornost za ovu štetu saopštenjem pokušava da obmane javnost navodeći da se "urušila skela, a ne most", iako se golim okom može videti da je željezna konstrukcija mosta znatno ulegla.

Prema svedočenju meštana izvođač radova je na gradilištu imao mali broj radnika, a dve nedelje pre urušavanja nije ih bilo na mostu jer su po navodima "na gradilištu Koridora i ne mogu da stignu". Očito da ovde ima posla za Državno tužilaštvo, prvenstveno zbog nemara "Srbija voda" jer bi  sigurno da bi neko iz ovog javnog preduzeća morao da odgovara za ovakav nemar i nepreduzimanju mera prema izvođaču koji kasni", piše u saopštenju GO Pokreta za preokret Kraljevo.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati