Srbija

21. 11. 2022. 18:32 0

Saopštenje fabrike "Elrad" povodom otkaza u Vlasotincu

Elrad Srbija ističe da je kompanija strogo posvećena odgovornom poslovanju, i kao takva odgovorna premadobrobiti zaposlenih, lokalnoj zajednici, partnerima, državi i svim ostalim zainteresovanim stranama. U tom smislu, smatramo neophodnim da upoznamo javnost sa razlozima koji su doveli do odluke o pokretanju postupka utvrđivanja viška zaposlenih, koju smo nedavno objavili - navodi se u reakciji fabrike "Elrad Srbija" povodom teksta "Novi OTKAZI na jugu Srbije: Bez posla preko 70 radnika".

Reakciju prenosimo u celosti:

Razlozi za pokretanje novog postupka viška zaposlenih se ogledaju u dodatnom pogoršanju ekonomske situacije koja je prevashodno posledica smanjenja porudžbina i drugih globalnih ekonomskih tokova. Poslodavac nije u mogućnosti da određene proizvode proizvodi u istom obimu, zbog čega prestaje potreba za određenim brojem zaposlenih. Kako su trenutno naši ljudski kapaciteti veći od realno potrebnih, ono što je u ovom periodu ekonomski opravdano, ali i neophodno zarad održanja pozitivnog poslovanja, jeste sprovođenje postupka viška zaposlenih čiji ishodne možemo trenutno da znamo. S tim u vezi, napominjemo da aktivno pratimo ekonomske prilike odnosno dešavanja na tržištu koje ne možemo da predvidimo. U skladu sa istim, adekvatno ćemo reagovati, što ne isključuje i mogućnost zapošljavanja novih zaposlenih, u slučaju povoljne ekonomske situacije ili obrnuto, u slučaju dodatnog pogoršanja ekonomske situacije.
Ovo jeste nepopularna mera koju smo pokušali što duže da odlažemo, jer smo duboko integrisani u život lokalne zajednice, ali tako imamo i odgovornost prema toj istoj zajednici da održimo pozitivno poslovanje, a time i ostala radna mesta. Naše odgovorno poslovanje ne dotiče samo zaposlene, već i naše dobavljače, kupce, državu i ostale zainteresovane strane, kojima je svima u interesu da kompanija bude likvidna i svoje obaveze izvršava na vreme.

Želimo da naglasimo da je Elrad Srbija veoma važan deo evropskog dela Elrada, kao i bitan član naše celokupne Elrad grupe. Značaj i uloga Elrad Srbija će svakako rasti unutar Elrad Grupe i u budućnosti. Upoznati smo sa činjenicom da su se pre izvesnog vremena pojavile neosnovane glasine da se projekti iz Elrad Srbije sele u države sa jeftinom radnom snagom, kao što su Meksiko i Filipini. Imajući u vidu postojanje dugoročnih planova za Elrad Srbija, ističemo da ove glasine nisu tačne.

Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]

Metalika moj dobar drugar

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?