Srbija

Direktno.rs

09. 09. 2022. 20:26 0

Gradska vlast je zaboravila na svoju zakletvu građanima Subotice

Gradonačelnik Subotice, Stevan Bakić, je 8. septembra 2022. svojom izjavom potvrdio da je dobio dopis od Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, sa nalogom da formira gradsku komisiju koja bi se bavila procenom štete na usevima, nastale zbog suše. Bakić je, naime, izjavio da neće postupati po tom nalogu jer on nije po zakonu - piše u saopštenju SSP Subotica koje prenosimo u celosti.

Stranka slobode i pravde pita gradonačelnika na koji tačno zakon misli i da li to znači da su predsednici opšina Bačka Topola, Pećinci, Kanjiža, Zrenjanin, itd, učinili protivzakonito delo ili je baš gradonačelnik Bakić taj koji ne želi da izađe u susret subotičkim poljoprivrednicima i kupuje vreme da se usevi sklone sa njiva?Želimo da podsetimo gospodina Stevana Bakića da Republika Srbija ima Zakon o obnovi nakon elementarne i druge nepogode, kojim se uređuje postupak obnove i pružanje pomoći građanima i privrednim subjektima koji su usled nepogode pretrpeli materijalnu štetu. Državnim programima pomoći i obnove utvrđuju se mere i kriterijumi za pružanje pomoći, odnosno mere, kriterijumi i postupak za obnovu i saniranje posledica elementarne i druge nepogode. Državni program pomoći i obnove, kao i uslovi za dobijanje pomoći, definisani su ćlanom 4 Zakona o elementarnim i drugim nepogodama.

Dame i gospodo odbornici SNS i SVM, vi ste se na konstitutivnoj sednici Grada Subotice 20. avgusta 2020. zakletvom obavezali da ćete "prava i dužnosti odbornika Skupštine grada Subotice izvršavati u skladu sa Ustavom, Zakonom i Statutom Grada Subotice, a u interesu svih građana Grada Subotice". Izgleda da ste zaboravili na tu zakletvu. Stranka slobode i pravde zahteva od lokalne samouprave da formira stručnu komisiju bez daljeg odugovlačenja koja bi napravila preliminarnu procenu štete, a nakon toga da obavestila organe vlasti o obimu štete. Na taj način bi se mogla proglasiti elementarna nepogoda na teritoriji Opštine Subotica, i to ne samo zbog suše, već i pojave ogromne količine plesni Aspergillus flavus koja sintetiše aflatoksin.
Predlažemo gradonačelniku grada Subotice da pročita Zakon o lokalnoj samoupravi (sl. glasnik RS broj 129/2007, 83/2014-dr zakon, 101/2016-dr zakon, 47/2018 i 111/2021), da bi se informisao kako gradska samouprava treba da funkcioniše u gore navedenim prilikama. Svaki gradonačelnik predstavlja i zastupa grad, što znači da treba da se bori svim sredstvima za svoje sugrađane i u korist građana, a ne da im zalazi u privatne živote, da im preti direktnim ili indirektnim putem i okreće leđa, što se desilo na zadnjem sastanku sa predstavnicima poljoprivrednika. Upozoravamo gradonačelnika da je njegova bahatost nepoželjna u gradu kao što je Subotica.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati