Srbija

Direktno.rs

04. 08. 2022. 06:00 5

Roditeljima UKINULI benefite za plaćanje vrtića

Samohrane majke više nemaju prava na mesečni popust od 20 posto, za drugo dete roditelji više ne plaćaju 10 odsto manje od 4.545 dinara, koliko je udeo plaćanja samih roditelja od pune ekonomske cene u leskovačkim vrtićima, a privilegiju "upola cene" neće moći više da koriste ni sami zaposleni Predškolske ustanove "Vukica Mitrović" u Leskovcu.

Da li će grad odobriti nove benefite ili barem iste, tek treba da razmatra, a ovakvu odluku donela je Republika Srbija i novim pravilnikom su ukinuti već postojeći, koje je još pre desetak godina donela sam ustanova.

- Stari pravilnik o utvrđivanju ekonomske cene bio je donet 2014. godine. Po tom pravilniku učešće roditelja i određivanje ekonomske cene određivala je lokalna samouprava, a mi smo našim internim pravilnikom o bližim uslovima za upis dece predvideli sve te benifite za roditelje. Novi pravilnik je izašao 11. septembra prošle godine, i po njemu takođe ekonomsku cenu utvrđuje osnivač, međutim, predviđeno je njime da dodatne uslove povoljnosti za roditelje isto utvrđuje osnivač. Praktično, nama je tu stvljena crta - objašnjava pomoćnica direktora PU "Vukica Mitrović" u Leskovcu Marija Rakić

Po zakonu za brigu o porodici, vrtić je besplatan za decu sa posebnim potrebama, decu pod starateljstvom, decu u hraniteljskim porodicama. Takođe, i za treće i četvrto dete, po odluci grada Leskovca.

- Dobra stvar sa novim pravilnikom je to što više nema takozvanog ‘čuvanja mesta’ po vrtićima. Roditelji mogu da plaćaju umanjenu cenu kada je dete bolesno, ali im je potrebna potvrda od lekara. Takođe, ako idu rotelji na odmor i vode dete sa sobom, potrebna je potvrda iz firme da su zaista na godišnjem odmoru - dodaje Rakićeva.

Učešće roditelja u leskovačkim državnim vrtićima je 4.545 dinara, ukoliko dete dolazi ceo mesec. Puna ekomoska cena je 22.725 dinara.

Boravak dece u leskovačkim vrtićima je, posle sedam godina, povećan u septembru prošle godine, a radnici predškolske ustanove kažu da je već u ovom trenutku ona neodrživa zbog pridošle inflacije.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 5

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati