Srbija

S. M.

24. 06. 2022. 21:54 21

Višnjari SEKU stabla: "Ovo više nema smisla"

Poljoprivrednik iz prokupačkog sela Džigolj Ljubiša Marković u znak protesta zbog niske otkupne cene višnje, motornom testerom JE sekao svoje zasade. Iako je najavljeno da će otkupna cena za kilogram višanja prve klase biti 70 dinara, a druge 50 dinara, ispalo je, čim je otkup krenuo da je ona niža. Tako se trenutno za prvu klasu plaća 50 dinara, a za drugu 40 dinara, s tim, kao tvrde višnjari Topličkog i Nišavkog okruga, ne znaju onog kome je plaćena po višoj ceni.

 - Zovem se Ljubiša Marković iz sela Džigolj. Da se zahvalim ministru poljoprivrede što mi je dao 40 dinara za ovu višnju i celoj voćarskoj mafiji - kaže u snimku koji je objavljen na Tik-toku Marković uz masnu psovku na samom kraju kroz koju je pokazao svoj očaj i bes zbog katastrofalno niske cene višnje.

Za naš portal on dodaje da već godinama višnjari za svoju muku i rad dobijaju cenu koja ne pokriva ni troškove proizvodnje.

- Nikakva kontrola ne postoji. Ograđuju se otkupljivači, hladnjačari, a mi ne možemo da pokrijemo ni troškove proizvodnje. Sada nas ucenjuju da predamo višnju po ceni od 40 dinara, kako ne bi morali mi da je klasifikujemo, a kvallitet nikad bolji - objašnjava Marković zašto je rešio da iseče stabla.

Kaže da on nije protiv zarade svih u ovom lancu, ali da je najveći problem što nema nikakve kontrole i što ih ucenjuju niskim cenama.

 - Višnja brzo prolazi. Ako je danas ubereš i ne predaš, sutra možeš da je baciš. To koriste da snize cenu i da nas ucenjuju, a država ne reaguje. Nije ovde u pitanju politika, već realnost. Nije lepo da se tako igraju sa poljoprivrednicima. Lako ćemo mi sve da povadimo, ali da li je to pametno - upozorava Marković.

Podseća da nije problem samo sa višnjom, već i sa većinom poljoprivrednih kultura.

 - Ja sam rešio da je ne berem, jer za berače po kilogramu se sada daje 25 dinara. Znači više od pola što bih uzeo ide na njih. Evo, neka sami beru u mom višnjaru, slobodno - pozvao je otkupljivače ovaj poljoprivrednik, čiji je rod višnje ove godine po njegovoj proceni oko tri tone.

Prošle godine višnja se otkupljivala za samo 25 dinara. Kako je u ovoj sezoni već niska početna cena, očekuje se da do kraja berbe ona bude baš kao i prošle godine, znači samo da se plate berači.

U prokupačkom kraju višnja je zasađena na oko 2.500 hektara i pored šljive je najzastupljenije voće u ovom kraju. U merošinskom i prokupačkom kraju od roda višnje mnogi žive i to su im jedini prihodi.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 21

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati