Srbija

[ Izvor: Južne vesti/N1 ]

09. 06. 2022. 14:41 14

Na službeno putovanje gradonačelnice Niša u Beč išao i njen muž, u kom svojstvu?

Portal Južne vesti iz Niša, posle više meseci, dobio je odgovor gradske uprave za finansije o trodnevnom putovanju gradonačelnice Niša Dragane Sotirovski u Beč u prvoj polovini marta. Pažnju novinara privuklo je to što je u Beču, tokom događaja sa srpskom dijasporom, pored gradskih zvaničnika viđen je i muž gradonačelnice koji nije gradski funkcioner.

Šta su iz odgovora, koji je tražen na osnovu pristupa informacijama od javnog značaja, saznali novinari Južnih vesti za N1 Studio Live je govorila  novinarka tog portala Tamara Todorović.

Gradska uprava za finansije dostavila je Južnim vestima informacije o isplaćenim dnevnicama za trodnevno službeno putovanje u Beč, ali ne i tražene putne naloge kao i podatak o tome na koji način su gradski čelnici zajedno sa gradonačelnicom Draganom Sotirovski i njenim suprugom putovali do Austrije i nazad. Ona kaže da su dnevnice bile za četiri gradska predstavnika po 15 evra po danu, a išli su na službeno putovanje od tri dana. Naveli su, kako prenosi novinarka, da je za službeno putovanje isplaćeno ukupno 21.285 dinara.

Putne naloge, iz nekog razloga, iako su ih zahtevali, nisu ih dobili. Ostaje nepoznato kako su putovali, dodaje. Važno je da građani znaju da li ih prosto košta to što je muž gradonačelnice putovao s njima, a nije predstavnik grada, za tu smo informaciju smo ostali uskraćeni, naglašava sagovornica N1.

Službeno putovanje u Beč dospelo je u žižu javnosti jer je suprug gradonačelnice Niša bio sa gradskom delegacijom, a ona je rekla da ju je on vozio, pomenula je i autobus, pa je mesec i po dana kasnije objasnila da je došlo do lapsusa, te da je njen suprug vozio privatni automobil. Odgovor dobijen od Uprave za finansije potvrđuje da su za to putovanje isplaćivane dnevnice samo predstavnicima Grada, ne i Sotirovskom, navode Južne vesti. Odgovor potvrđuje i da autobusa nije bilo, ali ne precizira čime se zapravo putovalo, kao i koliki su troškovi.

Ako nema ugovora o autobusu, upitali smo da li je reč o automobilu i da nam kažu da li je službeni ili privatni, ali taj odgovor nismo dobili, istakla je gošća N1.

"Ne bi bilo sporno da suprug gradonačelnice putuje s njom, to je legalno, ali želimo da znamo od čijih para i u kom svojstvu je išao, a ako je išao kao vozač - da li je angažovan, da li je primio neku naknadu, da li postoji neki dokument o tome, a ništa od toga još nemamo", naglasila je.

"Gradska uprava za finansije ne poseduje tražene informacije o broju putnika, niti o zakupu autobusa, jer takovog ugovora nije ni bilo. Na osnovu četiri putna naloga isplaćene su dnevnice za tri dana za gradonačelnicu Draganu Sotirovski, zamenicu gradonačelnice Dušicu Davidović, člana Gradskog veća Mariju Ranđelović i zaposlenog u Gradskoj upravi za organe grada i građanska stanja Nemanju Jovanovića", naveli su u odgovoru.

Gradonačelnica se, međutim, ovim povodom, osvrnula na rad novinara Južnih vesti. Svaki put kad obrađujemo neku temu sa nekim kritičkim osvrtom, skreće se pažnja javnosti s tog problema tako što će gradonačelnica da nas etiketira, da govori da smo neiskusni i priučeni, navodi Todorovićeva.

Ona na to gleda kao na pritisak, dodajući da se to najbolje ogleda u ćutanju ustanova koje su zakonom obavezane da daju informacije, a koje ih često ne daju novinarima ovog portala.

Šta, ipak, nije prikazano?

- Putni nalozi na osnovu kojih je novac isplaćen nisu dostavljeni redakciji Južnih vesti, iako su jasno naznačeni u Zahtevu.

- Na osnovu Zahteva za pristup informacijama od javnog značaja nisu dostavljeni računi ni u vezi sa putovanjem i troškovima prevoza, a nije odgovoreno ni da li se putovalo privatnim ili službenim automobilom.

Inače, podaci o samom putovanju, troškovima, putnim nalozima i dnevnicama, u dva navrata su traženi su od Grada koji je zahteve odbijao zbog nepotpunosti, a u isto vreme nisu želeli ni da upute na nadležan organ koji poseduje tražene informacije, navode Južne vesti na svom sajtu.

Zbog toga su, dodaje se, novi zahtevi poslati svim niškim gradskim upravama, od kojih su se pojedine izjasnile da nemaju tražene infomacije, druge su ćutale, a odgovor od Uprave za finansije stigao je tek nakon žalbe povereniku na ćutanje tog organa.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 14

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati