Web portal Direktno.rs koristi kolačiće i Google analitiku u svrhu merenja i prikazivanja oglasa koji su prilagođeni vama. Kliknite na dugme Prihvatam kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno vama. Saznaj više

Srbija

Direktno.rs

14. 05. 2022. 09:25 2

Galensu profit, a građanima glavobolja

Povodom izjave gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića da će se novi GUP naći na dnevnom redu gradske skupštine tokom juna ili jula meseca, želim da ukažem na četiri vidne manjkavosti načina na koji je gradska vlast pristupila donošenju najvažnijeg planskog dokumenta Novog Sada - piše u saopštenju predsednika gradskog odbora Narodne stranke za Novi Sad Borislava Novakovića..

• Prvo - Način na koji Miloš Vučević obrazlaže i promoviše GUP vidljivo je pojednostavljivanje i neznanje značaja i funkcije ovog dokumenta.

GUP nije samo najznačajniji planski dokument i orijentir za urbaniste i investitore, kako problem sagledava gradonačelnik nego studija koja definiše ključne procese u životu grada, koji oslobađaju i podstiču razvojne potencijale Novog Sada.

U novom GUP-u ne postoji ni jedna ideja niti predlog kako urbani život grada urediti načinom koji donosi novi kvalitet - Novi Sad se gradi, ali se ne razvija.

Građevinski se širi, ali se urbano ne uređuje.

• Drugo - Čak i urbanistička dimenzija novog GUP-a ne nudi nijedan kreativni pomak.

Iz dokumenta je vidljivo da se "urbanizam" sveo na građevinsku ekspanziju i stanograđevinsku metastazu grada.
Novi Sad je postao grad po meri investitora.

Centralne odrednice novih urbanističkih planova su visoka spratnost i nivo izgrađenosti objekata, a ne sadržaji koji život u našem gradu čine funkcionalnijim i ugodnijim.

Investitori dobijaju, a građani gube.

Profit je progutao ideju humanog urbanog života.

• Treće - Sve što je opozicija govorila o projektu "Novi Sad na vodi", pokazalo se kao potpuno tačno.

Sva planska dokumenta do dolaska SNS-a na vlast predviđala su razvoj sporta, turizma i rekreacije na potezu Ribarsko ostrvo, Mornarica, Brodogradilište, Kamenička Ada i Šodroš.

Ovim planom se na najlepšem delu dunavske obale planira gradnja zgrada izrazito visoke spratnosti.

To je plan kojim će priobalje biti obesmišljeno gradnjom tajkunskog naselja.

Oni koji budu mogli da plate od 4.000 - 7.000 evra po m2 u zgradama koje će potpuno uzurpirati obalu, imaće pogled na Dunav i Frušku goru.

Mi, ostali smrtnici, gledaćemo to prostačenje, poseljačenje i ubijanje duha ovog grada.

• Četvrto - Na prostoru Brodogradilišta, koje je u vlasništvu kompanije Galens predviđena je gradnja zgrada od 20 spratova.

Dakle, koruptivna veza između gradonačelnika Vučevića i vlasnika ove kompanije Nebojše Petrića potpuno je očita.

Kada Galens 2017. godine kupuje objekte Brodogradilišta, to je potpuno bezvredna parcela, koja se nalazi u koritu reke, bez mogućnosti bilo kakve stanogradnje.

Kupovina ove parcele je bila isplativa jedino uz dogovor gradske vlasti i vlasnika ove kompanije - da se u dogledno vreme isplanira i izgradi nasip oko Brodogradilišta, koji bi ovo "vodno" pretvorio u građevinsko zemljište.

Posao za tužilaštvo i policiju je da ispita kako se Galens i gradski oci uopšte usuđuju da grade na zemljištu koje nije Galensovo.

Naime, kupujući Brodogradilište, Galens je postao vlasnik objekata, ali ne i zemljišta.

Ima pravo korišćenja, ali ne i pravo svojine.

Do ovog trenutka Galens nije uradio konverziju prava korišćenja u pravo svojine.

Utoliko je najveća drskost u novijoj istoriji Novog Sada sadržana u činjenici da je budući izgled zgrada već projektovan, a da osnovni urbanistički planovi nisu ni usvojeni.

Marifetluk ne samo da je učinjen, nego se on i ne krije.
Pozivamo zato tužilaštvo i policiju da obrate pažnju na jasan i nedvosmislen primer krivičnog dela "trgovine uticajem" između kompanije Galens i gradonačelnika Vučevića, kao marionete krupnog kapitala.

Svako zataškavanje i nečinjenje, takođe je krivično delo.

Predsednik gradskog odbora Narodne stranke za Novi Sad Borislav Novaković

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se


Tačka susreta

Zoran Živković [25.05.2022.]
Anketa

Kako ćete da se hladite tokom leta?

Rezultati

Video dana

Pas obožava sladoled