Srbija

S. M.

03. 02. 2022. 17:17 3

Haos na Kopaoniku, nadležni "peru ruke" od odgovornosti

Najlepšu i najskuplju srpsku planinu Kopaonik ove sezone "krase" ugostiteljske cene i dok one vrtoglavo rastu, ostalo sve puca. Tako je bilo problema sa vodosnabdevanjem, jedan dan sat vremena Kopaonik je bio bez struje, a ni žičara Pančićev vrh nije u funkciji nedelju dana. Sve se to dešava u jeku zimske sezone, a poslednje dve godine Kopaonik je prepun turista i beleži dnevnu posetu u proseku od najmanje 30.000 ljudi. Gosti nervozni, nezadovoljni uslovima i uslugom, za sve se krivi opština Raška, u čijoj nadležnosti je Kopaonik. U ovoj lokalnoj samoupravi kažu da problema nema, barem što se njih tiče, i da je sve u savršenom redu.

- Za prenos električne energije zaduženo je Akcionarsko društvo "Elektromreža Srbije". Prema našim saznanjima, od početka sezone nije bilo prekida u napajanju Kopaonika električnom energijom. Jedini problem desio se u utorak, 25. januara, kada je zabeležen pad napona u elektromeži. Toga dana i to u kratkom vremenskom intervalu, EMS su imale problem sa kosovskim distributivnim operatorom, pa je došlo do pada napona u mreži na području Raške i Novog Pazara sa 110kV na 86kV. U takvim situacijama aktivira se podnaponaska zaštita, što je dovelo do kraćeg prekida u radu sistema žičara na Kopaoniku - navode u kabinetu predsednika opštine Raška, te su nas uputili na preduzeće "Elektromreža Srbije".

Za žičaru opet nisu oni krivi, kako tvrde, već Javno preduzeće "Skijališta Srbije" i da se njima obratimo.

U opštini Raška negiraju i probleme sa kanalizacijom, tvrde da je voda ispravna, ali priznaju da je bilo nestašica iste, te da je to zbog visokih temperatura krajem prošle godine koje su dovele do otapanja snega i velikog zamućenja vode, tako da fabrika vode na Kopaoniku nije mogla da preradi i isporuči dovoljnu količinu zdrave pijaće vode. Naglašavaju da je voda potpuno ispravna.

Te "havarije" koje su obeležile ovu skijališnu sezonu na Kopaoniku može biti imaju veze sa prebukiranošću smeštajnih kapaciteta i ogromnim interesovanjem građana za skijanje na Kopaoniku. U cilju da se obere što više "kajmaka" i iskoristi prirodna lepota, svakoga dana niču novi apartmani, hoteli. Dozvole izdaje opština Raška, te su za poslednje četiri godine izdate 210 dozvole za gradnju u vikend naseljima na Kopaoniku, što je 70 odsto ukupno izdatih dozvola za čitavu teritoriju koju pokriva Raška. Nije na odmet pomenuti da tu ne spada sam centar Kopaonika. odnosno Suvo Rudište i Bačište.

- Oni su u nadležnosti Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. Takođe ovo Ministarstvo određuje i građevinsko područje prema PPPPN NP Kopaonik, na osnovu čega mi izrađujemo planove generalne i detaljne regulacije koji se usvajaju i kod njih - navode u pisanom odgovoru našoj redakciji iz kabineta predsednika opštine Raška.

Dakle, sem za cene, za sve ostalo što se Kopaonika tiče, pitaju se nadležna ministarstva, odnosno isti oni koje gledamo već deset godina i koji su u ovoj zemlji ljudima bliskim SNS omogućili da se šire i tamo gde bi trebalo da se čuva priroda, kao što je Nacionalni park Kopaonik. I to je dovelo do pucanja infrastrukturnih elemenata, jer su oni građeni za mnogo manje objekata i poseta.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati