Hronika

D. Ljutić

02. 04. 2024. 07:00 36

CRNOGORSKA MAFIJA "Pere" milione evra na nekretninama u Beogradu, Novom Sadu, Zlatiboru i Kopaoniku

Novac koji se okreće u ovom poslu mahom je zarađen trgovinom narkotika, ali i oružja. Najpre se kupuje zemljište na atraktivnim lokacijama, osnivaju se građevinske firme, nakon čega se ulazi u posao gradnje stanova, kuća, poslovnog prostora, ali i elitnih stambenih naselja. Osim firmi koje osnivaju, kriminalci određene poslove završavaju i iz ofšor zona. Takođe, za poslove koriste i lica koja nemaju kriminalnu prošlost, koja im služe kao paravan i da zametnu trag.

Srpske planine već odavno nisu mirna mesta za odmor, već nova gradilišta i ogromni stambeni kompleksi koji podsećaju više na nekakav grad, nego na planine. Više stotina miliona evra su pojedinci sa kriminalnim dosijeima iz Crne Gore stekli prljavim radnjama, oprali kroz tržište nekretnina u Srbiji. Najviše novca je na taj način oprano u Beogradu, Novom Sadu, Zlatiboru i Kopaoniku. Nedavni izveštaj Globalne inicijative registruje nekoliko sektora koji nose najveći rizik kada su u pitanju ilegalni tokovi novca. To je sektor nekretnina. Već u uvodnoj reči izveštaja stoji da se novogradnja identifikuje u “Srbiji kao posebno rizičan sektor, sa kriminalcima koji koriste imovinu visoke vrednosti za pranje novca”.

U Srbiji je u protekle četiri godine mali procenat nekretnina kupljen iz kredita prema zvaničnim podacima institucija. U prošloj godini preko 80 odsto nekretnina u Srbiji je kupljeno za gotovinu, taj procenat je nenormalan bilo gde u svetu. 

Pre nekoliko godina Istražitelji MUP-a Srbije su ušli u trag prljavom novcu mafije iz Crne Gore kojim je kupovano zemljište i građeni poslovno-stambeni kompleksi. Nekoliko crnogorskih kriminalaca iz Podgorice, Kotora, Bara i Budve su podvrgnuti policijskoj istrazi zbog sumnje da kupovinom nekretnina i otvaranjem hotela i drugih ugostiteljskih objekata "peru" sumnjivo stečen novac. Ali, ta akcija očigledno nije bila dovoljna jer je taj posao mafijaša iz bratske nam države, nastavljen još intezivnije.

Oni se javno ne eksponiraju i njihova imena se nigde ne provlače. Kupuju već gotove objekte, obično male kvadrature i bez obzira na to koliko su te vikendice stare, ruše ih i na njihovom mestu zidaju velelepne vile. Međutim, ono što predstavlja dodatno zamagljivanje jeste činjenica da se pomenuti objekti i dalje vode na stare vlasnike, koji su za tu uslugu dodatno i bogato nagrađeni. Američki Federalni istražni biro uvrstio je crnogorski organizovani kriminal na spisak transnacionalnih organizovanih kriminalnih grupa od posebnog značaja.

- Ove grupe se bave bezbrojnim kriminalnim aktivnostima, uključujući i prevare sa pasošima, prevare u vezi sa uređajima iz sistema obezbeđenja, krađe, prevare u zdravstvu, prevare sa nekretninama, prevare u osiguranju, pranje novca, trgovinu drogom, krijumčarenje ljudi, prostituciju i iznudu - navodi se u objavi američkog Federalnog istražnog biroa.

Crna Gora je mala zemlja u kojoj su se nakupile ogromne količine opranog novca. Taj novac, jer ga ima suviše, u Crnoj Gori nema gde da se plasira. Taj problem crnogorska mafija pokušava da reši u Srbiji, gde ima više prostora za ulaganje i prostora da se prikriju tragovi nelegalnog novca. Taj novac crnogorska mafija ulaže najviše u nekretnine i hotele u Beogradu, Novom Sadu, Subotici, Zlatiboru i na drugim atraktivnim lokacijama. Na taj način, oprani novac se preliva u Srbiju.

Crnogorska policija je u poslednje dve godine ozbiljno uzdrmala aktere organizovanog kriminala. Neprekidnom nizu hapšenja ljudi na najvišim državnim pozicijama Crne Gore, kao da se ne nazire kraj. U aprilu 2022. uhapšena je Vesna Medenica, dugogodišnja predsednica Vrhovnog suda, koju su nazivali ženom koja dugo "vedri i oblači" crnogorskim pravosuđem, da bi u decembru 2022. bio uhapšen i Saša Čađenović, specijalni tužilac Crne Gore. Pored toga, od početka 2023. godine, pa do danas, u nekoliko policijskih akcija, uhapšeno je i niz sadašnjih i bivših policajaca osumnjičenih za navodnu saradnju sa kriminalnim klanovima. Među njima je bio i Dejan Knežević, vršilac dužnosti pomoćnika direktora Uprave policije za borbu protiv organizovanog kriminala. Sve to je nepovoljno uticalo na poslove tamnošnjih kriminalnih grupa.

Ako je neko od crnogorskih mafijaških klanova namerio da gradi nekretnine, tržne centre, hotele ili benzinske pumpe, u Crnoj Gori, postalo je tesno. U toj državi, manje više zna se čije je šta, tu više nema prostora za velike malverzacije, a Srbija daje mnogo veći prostor da se trag prljavog novca sakrije.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 36

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Uzbudljiva trka

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati