Srbija

S. M.

25. 10. 2021. 23:15 3

"Tužićemo radnike": Nema odgovora na dva ključna pitanja

Nakon što smo na zvanični mejl uputili pitanja izraelskoj kompaniji "Wood feel" koja ima pogon u Kuršumliji i, prema rečima radnika, duguje im plate, a oni nisu dozvolili da se u petak iznesu mašine iz pogona, dobili smo odgovor u pisanoj formi od direktora i vlasnika Ran Avida.

U njemu se navodi da "kompanija već tri godine investira u Srbiji", da je "izvorno izraelska sa jedinstvenom tehnologijom i patentom u obradi drveta i proizvodnji drvenih panela".

- Došli smo u Srbiju, odnosno Kuršumliju kao jednu od najsiromašnijih opština, u nameri da donesemo promenu, šansu za posao i bolji život ljudima u toj opštini, kao i napredak celog regiona. Naglašavam da je celokupna investicija naša, bez ikakve subvencije države. Takođe, tokom teškog perioda izazvanom pandemijom od marta prošle godine, nismo uzeli ni dinar subvencije države koje su nam bile na raspolaganju, a radnici su svakako dobijali svoje zarade. Nažalost, radnici koji sada pokušavaju da naprave medijsku hajku, u više navrata su štrajkovali apsolutno kršeći Zakon o strajku, bez najave, bez obezbeđivanja minimuma proizvodnje - piše u odgovoru direktor Avid.

On dodaje, aludirajući na obaveštenje o tužbi koje su radnici dobili putem Vibera, da nije reč o pretnji, već o obaveštenju za tužbu koja će uslediti zbog nanošenja velike štete kompaniji jer onemogućavaju ulaz u fabriku kamionima i eksternim partnerima da obavljaju svoj rad.

- Takođe, ti radnici koji vam se obraćaju zbog duga za navodne četiri plate su u julu bez najave svi napustili proizvodnju i od tada nisu kročili u fabriku, a zahtevaju da im se isplati avgust i septembar, po kojoj osnovi? Takođe, tokom rada napravili su ogromnu štetu kompaniji na mašinama i sirovini koju su pogrešno obrađivali nesavesnim radom - navodi Avid.

Kaže da svaka priča ima dve strane i u ovoj zemlji postoje institucije preko kojih će tražiti svoja prava.

- To svakako nije pretnja, mi nismo došli da pretimo, već da radimo, pošteno i odgovorno. Verujemo da u Kuršumliji ima dobrih i savesnih ljudi sa kojima ćemo nastaviti našu misiju, ljude koji ne poštuju svoj posao, kasne, piju na poslu, pola radnih dana su na bolovanju bez doznaka svakako ne želimo u svom timu. Da zaključim, radnicima će biti isplaćene zarade onoliko koliko i kako su radili, od toga ne bežimo, ali svakako ćemo, ponavljam potražiti svoja prava na sudu, jer je ovakvo bahato ponašanje sa privatnom imovinom nedopustivo - zaključio je on.

Ipak, u ovom obraćanju nije nam odgovoreno na dva ključna pitanja koja smo postavili, a to su: da li su odjavili radnike i kako su pojedincima retroaktivno uručili otkaze?

Da li je došlo i do kakvog dogovora znaće se u četvrtak. U međuvremenu su se radnici obratili i Inspekciji rada u Prokuplju, koja je nadležna za Kuršumliju, ali kako kažu, neće dozvoliti da se odnosi imovina, sve dok se ne isplate njihova potraživanja i dok ih zaista ne odjave

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati