Srbija

[ Izvor: Danas ]

23. 10. 2021. 15:54 3

POBUNA Sprečeno istraživanje litijuma u Levču

U selu Dragovo kod Rekovca su se jutros od sedam sati okupili nezadovoljni meštani Levča na lokaciji koja je predviđena za treću po redu istražnu bušotinu litijuma, bora i pratećih metala (predhodne dve su bušene prošle godine na lokaciji Donje Sibnice i izmedju Dragova i Motrića), obavestila je danas medije Marica Živanović Poljo iz organizacije „Neko brine za Levač”.

Prethodnog dana je na predviđenu parcelu doveženo nekoliko kamiona šljunka i rovokopač, prilikom čega je devastiran lokalni put kojim meštani stižu do svojih njiva. Danas je sprečeno terensko vozilo izvođača radova da pristupi lokaciji.

Na barikadi je oko 60 ljudi koji su se smenjuju. U jednom trenutku se pojavila policija koja je trazila da geolog koji je bio u vozilu ode sa njima i u policiji da podatke. Na zahtev okupljenih nije pokazan nikakav radni nalog niti rešenje. Meštani su rešeni da ne dozvole ove aktivnosti i spreče ugrožavanje njihove imovine, zdravlja, vode. Levčani i članovi Udruženja „Neko brine za Levač” su i dalje na barikadi.

List „Danas” je već u više navrata pisao o tome da je australijska kompanija „Jadar Litium”, ranije „Resorsiz” iz jugoistočne Azije, obezbedila četiri nove dozvole za istraživanje u Srbiji, koje se nalaze unutar Vardarskog pojasa sa litijum-boratima. Kompanija je obezbedila dozvole za istraživanje Ursule i Siokovac, pored postojeće Jadrove dozvole za Rekovac, gde je u njenom prvom programu bušenja utvrđeno prisustvo očuvanih minerala borata i litijuma, kao i dozvole Dobrinja i Pranjani koje se nalaze u zapadnoj Srbiji.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati