Srbija

Direktno.rs

25. 09. 2021. 13:44 3

"Bor je žrtvovan, moramo zajedno u borbu za opstanak"

Ponavljamo, na teritoriji grada Bora ne važe zakoni Republike Srbije, na krivična dela na teritoriji grada Bora ne reaguju institucije Republike Srbije. Zakon kaže da se u satnim vrednostima ne sme prekoračiti 350 mikrograma SO2 po metru kubnom vazduha više od 24 puta u jednoj kalendarskoj godini, a u Boru se samo u prvih devet meseci 2021. godine meri višestruko prekoračenje u čak 124 puta - kaže Irena Živković, predsednik odbora SSP Bor.

- Zakon kaže da se u dnevnim vrednostima ne sme prekoračiti 125 mikrograma SO2 po metru kubnom vazduha više od 3 puta u jednoj kalendarskoj godini, a u Boru samo u prvih devet meseci merimo višestruko prekoračenje u čak 24 puta.

Kada govorimo o koncentraciji teških metala (arsena, kadmijuma, olova, žive), prekoračenja su takođe višestruka, a o posledicama najbolje govori državna zdravstvena studija koja je nakon samo par dana sakrivena na sajtu Batuta i koja kaže:

"Znatno veći rizik u umiranju u Boru: rak bronha, pluća, jetre, pankreasa, melanoma, mokraćne bešike, mijeloidne leukemije." 

Na sve ove strahote državne institucije ostaju neme i bukvalno žrtvuju građane Bora. 

Zbog čega?

Zbog duga Kini?

Zbog kredita koje država uzima i ostavlja narednim generacijama, a da bi time kupovala političku podršku?

Selo Krivelj se iseljava zbog nemogućnosti života na ovom prostoru, a to je samo prvo selo u nizu jer se jezive stvari dešavaju i u svim ostalim selima.

Od toga da se odobrava, bez studije o uticaju na životnu sredinu, skladištenje opasnog i zapaljivog otpada na teritoriji sela Brestovac, zbog čega smo poslali više žalbi Ministarstvu za zaštitu životne sredine, preko toga da se tok Zlotske reke preusmerava po nahođenju kompanije Zijin, do toga da presušuju bunari, ruše se kuće, a postoji i sumnja da je Ministarstvo unutrašnjih poslova lažiralo i pozitivno Rešenje na Procenu rizika od katastrofa kompanije Zijin, na šta smo takođe reagovali tražeći uvid u čitav tok predmeta.

Nemo pristajanje državnih institucija na zločin koji se dešava u Boru pokazuje da Srbija nije pravna država i upućuje celokupno stanovništvo na vaninstitucionalnu borbu.

Stranka Slobode i Pravde u potpunosti podržava građanski protest zakazan za 27. septembar ispred gradske skupštine i poziva sve ostale organizacije da urade isto. 

Temelj moći onih koji vrše zločin u Boru bazira se samo na našem nejedinstvu. Zato moramo zajedno u borbu za opstanak - zaključuje Živković.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati