Srbija

[ Izvor: Kolubarske.rs ]

18. 09. 2021. 07:00 6

Zbog "smrdljive Kamenice" morali da premeste festival (VIDEO)

Planinski muzički festival - Mountain music festival (MMF), jedan od najboljih festivala u Srbiji, nakon pet godina održavanja u "čarobnoj šumi" pored reke Crna Kamenica u neposrednoj blizini ski staze "Crni vrh" na Divčibarama, ove godine je morao da bude izmešten na brdo iznad "šumarka" što dalje od, kako je mnogi danas nazivaju, "smrdljive Kamenice".

- Morali smo da menjamo lokaciju zbog neprjatnog mirisa koji se širi iz reke Crna Kamenica, ali i zbog nehigijenskih uslova s obzirom na to da se u reku izlivaju skoro sve fekalne i otpadne vode Divčibara - objašnjasnili su organizatori razloge za promenu lokalciju, pišu Kolubarske.rs.

Gosti, koji su šesti put došli na MMF, kažu da je prostor u šumi uz reku bio mnogo bolji, autentičniji, pravi planinski. Jovana i Dragan iz Beograda došli su sa decom, i ovo im je treći MMF. Kažu da rado dolaze na Divčibare, naročito na ovaj muzički festival, ali žale zbog nebrige i "urbanističkog haosa".

- Ne smrdi samo uz reku, smrde cele Divčibare, svuda se oseća kanalizacija. Prosto je neverovatno da to ne može da se reši i da niko ništa ne preduzima. Ovo je ipak turisičko mesto. Mnogo se govori o ekoligiji i o zaštiti životne sredine, a malo se o tome vodi računa - kaže Dragan i dodaje da to nije slučaj samo sa Divčibarama.

Zbog graditeljskog buma, velikog broja novih hotela i apartmana, pritom nerešene infrastrukture i problema sa kanalizacijom, otpadnim i fekalnim vodama, Divčibare su postale prava ekološka crna tačka. 

Vladimir Tešić Parfem, na Divčibarama ima vikendicu preko 40 godina, za koga kažu da poznaje "u dušu svaki bor, svaki proplanak, svaki potok" i koji se bori za "lepe i zdrave" Divčibare, žali što su "postale Kaluđerica".

- Da bi mi pokazao "divčibarski smrad", vodi me na mesto gde se talože fekalne i otpadne vode iz novoizgrađenih hotela i apartmana, odakle se slivaju u reku Crna Kamanica. "Eto, to su Divčibare. A ovako nešto na početku značajnije urbnizacije Divčibara sedamdesetih i osamdesetih godina, bilo je nezamislivo - kaže Tešić.

Priča da pedesetih godina na Divčibarama nije bilo kanalizacije te su bile obavezne septičke jame, koje su morale biti izgrađene po standardima, bile su propisane dimenzije jame zavisino od veličine ugostiteljskog objekta.

- Poslednje dve godine imamo ekspanziju gradnje apatmana, stambeno-poslovnih objekata i vikendica. Investitori dobiju uslov za priključenje na elektro i vodovodnu mrežu, ali niko ne dobija uslove za izgradnju septičke jame, koliko treba da je duboka, široka, da li je obložena kamenom... Ali niko i ne kontroliše da li objekti imaju septičke jame, da li su izgrađene po standardima, da li je septička jama za vikendicu ili apartmanski objekat, a ne kontroliše se ni gde odlaze fekalne vode, gde završavaju. Evo u naselju Ljuti krš se pre neki dan izlila kanalizacija - priča sagovornik.

Dodaje da je problem to što otpadne i fekalne vode iz većine apartmanskih objekata, pa čak i onih koji imaju izgrađene kolektore, odlaze direktno u reku Crna Kamenica jer ne postoji postrojenje za preradu otpadnih voda. Većina objekata nije priključena na kanalizacionu mrežu, nego fekalne i otpadne vode idu direktno u potoke i reke, a ima objekata iz kojih kanalizaciona cev izlazi direkto na livadu.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 6

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.

Kolumna



Uterivanje istine

Zoran Živković [13.03.2024.]




Video dana

Modni kritičar

Anketa

Jeste li i vi dobili povećanje računa za struju?

Rezultati