Web portal Direktno.rs koristi kolačiće i Google analitiku u svrhu merenja i prikazivanja oglasa koji su prilagođeni vama. Kliknite na dugme Prihvatam kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno vama. Saznaj više

Srbija

S. M.

18. 09. 2021. 07:00 10

"Ubistvo bez metka": Aktivistkinja godinama trpi torturu vlasti i SNS udvorica

Nišlijka Mila Vujić više od dvadeset godina se zalaže za uređenu Srbiju i kao predsednica Evropske mreže Srbije pokušava da ukaže na rešenja, ali se oštro suprotstavlja zloupotrebama, pre svega u javnom sektoru od strane pojedinaca i vlasti. Već pune tri godine, kako kaže, trpi neverovatnu torturu vlasti i udvorničkih pulena do egzistencijalnog ugrožavanja života.

Kako kaže Mila, na početku je kada su počeli ti napadi, ćutala, jer je mislila da to rade iz gluposti.

- Ali kada mi je punih šest meseci bila isključena struja u stanu, a u kancelariji je i dalje, a na sudu je dokazano da sam u tom trenutku imala dug prema EPS-u svega 2,45 dinara, počela sam da sumnjam, jer previše je podsećalo na sistemski progon. Svi su znali i svi su izbegavali da postupaju u skladu sa zakonom. Ponašali su se kao da zakon i institucije ne postoje. To što meni rade, to je ubistvo bez metka! - opisuje Mila torturu koju trpi od 2018. godine.

- Skoro deset godina moram da plaćam grejanje koje zapravo nemam, odneli su mi automobil iz dvorišta dok se čekao uviđaj policije, jer ga je neko bio oštetio, i kažu da su ga uništili sa svim stvarima u njemu, ali policija ne odgovara na zahtev šta je sa autom. Počeli su da me sačekuju ispred zgrade i prete mi ljudi, kojima nikada oči nisam videla, znači da to rade po nečijem nalogu. Mislim da me napadaju, kako bi prikrili svoje mutne i kriminalne radnje. 

Ona navodi da je žrtva orkestriranih napada, ali i da je to neće slomiti, već da će izaći samo jača. Njoj su, kako tvrdi, par puta obijali stan, isključivali struju, ispisivali razne natpise na vratima, podnosili krivičnu prijavu po zadatku, da bi sakrili sopstvena krivična dela, pokušavali da oduzmu ličnu imovinu, odnosno kuću falsifikovanjem papira, a sada trpi i napade potpuno nepoznatih ljudi.

Nekoliko puta se to, kako kaže, desilo na ulici, ispred zgrade gde živi, a poslednji put kada je održala konferenciju za štampu sa čelnicima Demokratske stranke koji su je podržali i zahtevali da se smesta zaustavi njen progon. Direktno su joj, kako navodi, pretila nepoznata lica da "će je satrti i da joj javnost neće pomoći". Sve je to uredno prijavljeno policiji, a u poslednje vreme podnela je više od 15 krivičnih i prekršajih prijava po raznim osnovama po kojima se ne postupa.

Mila kaže da je njen san da imamo modernu, uređenu Srbiju, zemlju vladavine prava, zemlju srećnih ljudi, uređenog sistema u službi svih građana.

- U civilni sektor sam ušla iz privrede, jer sam verovala da mnogo toga mogu uraditi na dobrobit svih građana. Svi mi u Srbiji zaslužujemo život dostojan čoveka, ja znam i iskreno verujem da to može brzo da se uradi. Potrebno nam je da svi verujemo u to, da korigujemo svoja uverenja, da nam politika postane cilj za opšte dobro, a ne uhlebljenje, da nam javna preduzeća postanu operativni servis građana a ne partijski plen za podobne na štetu građana. Ja samo radim ono u šta duboko i iskreno verujem i prenosim najbolja iskustva uređenih država u Srbiju. Svesna sam da je teško i da građani nemaju više poverenja u političare koji su ih više puta izigrali, ali verujem da se može. Potrebno je da promene krenu od svakog od nas, da svako od nas bude promena koju želi da vidi, jer kada smo zajedno ne mogu nas slomiti, tada smo kao snop i mnogo jači - objašnjava Mila Vujić.

Široj javnosti ova žena je između ostalog poznata po tome da je jedina istupila protiv ukidanja direktnog izbora gradonačelnika, branila hrast na Koridoru 11, zahtevala izmene zakona o izvršenju, vodila kampanju za uspostavljanje zaštitnika građana, zahtevala zakon o lokalnoj administraciji u skladu sa principima Saveta Evrope. Mnogo toga je Mila tokom svog rada zadužila javnost Srbije, ali SNS vlast izgleda plaši baš zbog toga što nju ne mogu da kupe.

- Radije ću živeti na ulici, ali ne postoji cena kojom mogu da me plate, kojom mogu da plate ljudske duše. Ljudskim dušama se ne trguje. Mislim da je vreme za konačan i opšti bunt, jer se ovolika nepravda ne trpi više - jasna je Mila Vujić.

Ona je na konferenciji za novinare koju je održala istakla da joj je žao što gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski nije prisutna, jer je ranije plakala u kancelariji ove organizacije, kako bi je svi podržali.

- Tada smo mislili da se zaista bavi istraživačkim novinarstvom i svi smo joj poverovali i podržali je, a ona je sve činila da obezbedi sebi buduće pozicije u SNS i bude ono za šta nije stručna. Ne može se gaziti zakon samo zato što vam je neko nezasluženo dodelio funkciju, a ova vlast i svi njeni to rade, satirući nas iz neznanja. Ako govorimo o lokalu, napravili su najveću aferu sa nelicenciraim softverima piši-briši, pomoću kojih brišu milionske dugove svojim članovima, a proganjaju nepodobne - podsetila je ona na jednu od ključnih afera niške SNS vlasti.

Iz dana u dan, Mila Vujić isteruje pravdu, po previsokoj ličnoj ceni. To je, kako ističe, u njenoj prirodi i ona ne može drugačije, ona veruje da je opšti interes iznad svih. Kao feniks iz pepela uvek ustane kada je bez razloga zgaze i postaje jača. Ona je primer kako jedan čovek može da postane lavina i pokret koji kreira dostojanstvenu Srbiju i život u njoj.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 10

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se

Retuširanje

Zoran Živković [22.10.2021.]


Anketa

Koji vam je omiljeni horoskopski znak?

Rezultati

Video dana

Otkriće "Čoveka zmaja" menja priču o ljudskoj evoluciji