Srbija

S. Marković

15. 09. 2021. 06:00 4

Jednima za kvadrat zemljišta 110 dinara, a drugima 12 puta više

Osnovni sud u Prokuplju pretrpan je predmetima koji se odnose na naknade za eksproprisano zemljište, na kojem će se izgraditi deonica auto-puta Niš - Merdare, odnosno deonica Koridora auto-puta E- 80. U Javnom preduzeću "Putevi Srbije" kažu da vode 4.500 predmeta i od toga broja, rešeno je 2.000 postupaka.

U Osnovnom sudu u Prokuplju tvrde da trenutno ima 1.505 predmeta, ali nisu želeli da detaljišu o postupcima, odnosno za razliku od JP "Putevi Srbije" nisu čak želeli ni da govore o kriterijumima na osnovu kojih su utvrđene vrednosti zemljišta. Ovaj sud zadužen je, pored Prokuplja i za Merošinu.

- Tržišna vrednost zemljišta utvrđena pred Osnovnim sudom u Prokuplju kreće se u rasponu od 110 dinara do 1.300 dinara po metru kvadratnom. Od samog početka sud u Prokuplju je za svaku parcelu utvrđivao tržišnu vrednost eksproprisanog zemljišta - potvrđeno nam je u Javnom preduzeću "Putevi Srbije".

Kako je u Prokuplju do sada eksproprisano 80 odsto zemljišta u Gradskoj upravi nam je ranije potvrđeno da je malo slučajeva rešeno sporazumno i da je većinom sve otišlo u sudske sporove, jer vlasnici smatraju da njihova zemlja mnogo više vredi.

Sporna je, kako smo nezvanično saznali kategorizacija zemljišta koje je eksproprisano. JP "Putevi Srbije" ponudilo je jednu cenu, pa je na primer cena poljoprivrednog zemljišta, u zavisnosti od kategorije, ispod 1.000 dinara po kvadratu. Najniža cena je 110 dinara!

Ovaj deo puta, prema Regulacionom planu o izgradnji deonice auto - puta E - 80 najvećim delom nalazi se van područja naselja. Jednim svojim delom, koridor se nalazi u zoni naselja Prokuplje i Kuršumlija.  

- Ipak, samim tim što je izvršena eksproprijacija, zemljište se računa kao gradsko-građevinsko, pa tu nema kategorizacije. Ono što znam, jeste da su neke kolege advokati u tome videli odličnu zaradu, jer se onda cena zemljišta uvećava - objašnjava nam advokat iz Prokuplja.

Dakle, prema tom tumačenju, bez obzira na to gde se nalazi zemljište, cena je ista, kao da je reč o gradsko -građevinskom zemljištu, koje je najskuplje. Poznati su nam primeri vlasnika njiva u okolini Prokuplja koji su dobili od 40.000 do čak 120.000 evra za svoje parcele.

Pioniri u postupcima postali su primer ostalima, pa su bukvalno svi pokrenuli vanparnične postupke. A advokati umesto da objedine, na primer, sve parcele istog vlasnika u jedan predmet, oni za svaku posebno podnose, te se troškovi uvećavaju.

Nezvanično smo saznali da bezmalo sve sporove pokreću isti advokati, sudi nekoliko sudija, a veštak je u rodbinskim vezama sa advokatima.

Vršilac dužnosti predsednika Osnovnog suda u Prokuplju Ljiljana Radivojević nije želela da govori o ovome, ali smo mi bili uporni, te smo tražili Informaciju od javnog značaja. Na kraju smo dobili vrlo štur odgovor o broju predmeta, koji se ne slaže sa onim što postoji u evidenciji JP “Putevi Srbije”.

Poučeni susedima iz Prokuplja, krenuli su slični postupci i u kuršumlijskom Osnovnom sudu, gde je eksproprijacija zemljišta u toku, ali ovaj sud je doskočio gomilanju presuda i basoslovnim sumama koje se isplaćuju.

- Kolege advokati nekorektno su pristupili, pa su podnosili postupak za svaku parcelu, iako je na primer vlasnik isti. To povećava troškove i mi smo postupili u skladu sa zakonom i objedinili parcele koje pripadaju istom vlasniku. Tako smo smanjili troškove strana u postupku i naravno i broj predmeta - kaže predsednica Osnovnog suda u Kuršumliji Jelica Milanović.

Ona dodaje da je trenutno oko stotinak predmeta pred ovim sudom i da je prvi najstariji predmet parametar svim ostallim.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati