Srbija

S. M.

05. 08. 2021. 16:12 7

DUPLI ARŠINI "Turski radnici tri puta plaćeniji od naših"

Predsednica GrO Stranke slobode i pravde u Lesovcu Jelena Spirić izjavila je na konferenciji za novinare da "APTIV" daje daleko više plate Turcima i Rumunima koji dolaze da rade u fabrici, nego što su plate radnika koji su iz Leskovca.

- Mnogi radnici i radnice u "Aptivu" se pitaju da li Srbija ima neki poseban aražman sa Turskom, pa su turski radnici plaćeni čak i do tri puta više nego naši. Dnevnica našeg radnika je 1.900 dinara, dok se trenutno u Leskovcu turski radnici plaćaju 45 evra, a rumunski 35 evra - rekla je Spirićeva.

Ona dodaje da je to dokaz da da strani investitori mogu da daju veće dnevnice i plate, ali da je problem u tome što to ne želi vlast sugerišući invesitorima visinu plata.

- Takvim dvostrukim aršinima dodatno ponižavaju naše radnike i pokazuju da nema onih koji bi se založili za njih, jer ovoj naprednjačkoj vlasti nisu bitni ljudi, već strani kapital, kojim se lakše manipuliše - dodala je ona.

Podsetila je da naprednjaci dele vitaminčiće, kafu, sad i žele bombone, ali da je i to podsmevanje patnji srpskog radnika i seljaka, koji iz svojih džepova na kraju finansiraju ove fabrike.

Ona se još jednom osvrnula na posetu premijerke Ane Brnabić i demantovala je njenu tvrdnju da su radnici u "Aptivu" dobrovoljno radili po dvanaest sati.

- Ona, kao i predsednik države i gradonačelnik Leskovca, znaju da su to uglavnom žene koje nemaju drugi način da nahrane svoje porodice, da moraju da potpisuju te izjave i da rade do iznemoglosti, što se potvrđuje time da je trenutno 800 zaposlenih u ovoj fabrici na bolovanju zbog premora, iznemoglosti i profesionalnih oboljenja - kazala je Spirić i dodala da je bedno da se tvrdi da je nezaposlenost u Leskovcu niža od republičkog proseka kada se zna da je grad Leskovac poslednjih deset godina napustilo 14. 000 stanovnika, a čitav Jablanički okrug 28. 000 ljudi.

- Izgubili smo celo jedno Vlasotince, a ljudi ne odlaze zato što im je dobro i što žive u zemlji ekonomskog tigra, već zato što ne mogu da prežive - kazala je Spirić.

Enorman strah kojim vlada SNS stvara ove stravične slike patnji srpskih radnika i nije ni čudo, podseća Spirić, da je Leskovac dobio epitet "Čekaonica smrti".

- Mi ne želimo više da se naši građani ponižavaju, robuju stranim investitorima i vlasti u Srbiji i tu smo da im pomognemo. Mi smo alternativa ovoj nakaradnoj vlasti, jer se ne plašimo i pozivamo građane da nam se jave sa problemima koje imaju i pridruže u borbi za normalniji život - poručila je na kraju Spirić.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 7

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati