Srbija

[ Izvor: Južne vesti ]

07. 09. 2020. 17:18 1

Dežurali na izborima, a bez dnevnica i posle 2 meseca - u GIK-u kažu problem zapisnici

Više od 2 meseca je prošlo od poslednjih izbora u Srbiji. Glasalo se za republički, gradski i opštinske parlamente, bilo je puno kontrolora, a neki od njih koji su se javili Južnim vestima kažu da još nisu dobili obećane dnevnice. Predsednica Gradske izborne komisije u Nišu Ljiljana Berić kaže da je novac na računu, ali da su problem zapisnici o prisutnosti koji zbog lošeg vođenja usporavaju isplate.

2.500 dinara za predsednika i njegovog zamenika i po 1.500 za člana biračkog odbora i njegovog zamenika - toliko bi trebalo da dobiju oni koji su na biračkim mestima “čuvali” kutije i kontrolisali izborni proces 21. juna, pišu Južne vesti.

Međutim, novac nije stigao do svih.

- Nakon dva i po meseca još uvek nije krenula isplata. Iz Gradske izborne komisije se niko ne javlja na telefon. Na telefon izborne komisije u Beogradu nemaju šta da kažu niti znaju kome da se obratimo! Uredno je iz svake stranke uzet žiro račun građana na koji bi trebalo da se uplati novac, a sad kad se pozove stranka kažu ne zavisi od njih vec od "vrha" - piše jedna čitateljka Južnih vesti.

Novinarima Južnih vesti odgovori nisu stigli iz Beograda, iz Republičke izborne komisije, ali se predsednica Gradske izborne komisije Ljiljana Berić javila na telefon i to sa odmora.

Ona kaže da GIK delimično ima veze sa isplatama i to samo za kontrolore lista koje nisu učestvovale i na republičkim izborima.

Tvrdi da je novac u kasi i da se isplaćuje sukcesivno, ali da ide sporo zbog loših zapisnika.

- Sredstva iz RIK-a su na podračunu Gradske uprave sa kojeg se to isplaćuje, a sredstva Gradske izborne komisije su takođe na računu. Zbog neurednih spiskova sve malo duže traje. I dobro je da se oni kojima nije isplaćeno samo jave u kancelariju broj 12, u Gradskoj upravi - kaže Berićeva.

Pojašnjava da su se javila dva problema - neuredni računi i neuredni zapisnici o prisutnosti. Procedura je takva da se ljudi jave da nisu dobili dnevnicu, pa se onda zove predsednik Biračkog odbora koji svojim potpisom i potvrđuje da su oni dežurali ili ne.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati