Srbija

M. Z.

13. 08. 2020. 20:25 3

Otvaraju perionice, kupuju imanja: Bor postaje kineski grad?!

Kineska kompanija "Ziđin" u decembru 2018. godine preuzela je Rudarsko-topioničarski basen Bor, posle čega je usledio sve veći priliv kineskih državljana u ovaj grad. Sada je sve dobilo takvu notu da se građani Bora plaše da će uskoro biti manjina u rodnom mestu.

Na to je ukazao jedan građanin Bora pre dva meseca, kada je na Fejsbuku obelodanio da se grade barake za kineske državljane koji će raditi u RTB Bor, pitajući se zbog čega se ne zapošljavaju Srbi koji se nalaze na birou umesto što se posao daje strancima.

I to je samo, kako stvari stoje, početak agonije za građane Bora, pošto kompanija Ziđin u selima oko Bora kupuje imanja kako bi se tu naselili radnici iz Kine. Pritom, oni bi u Srbiju, konkretno u Timočku krajinu došli sa porodicama.

- Javna je tajna da Kina u Srbiji ima specijalan status po kom je moguće da se na Smederevo sruče tone otrovne čađi iz železare i da niti jedna institucija države na to ne reaguje. Ali, ako je tačno da će na kraju Kinezi da dovode svoje radnike u firme koje ovde otvaraju, onda je to siguran znak da Vučićev režim zaista planira da od Srbije napravi siromašnu kinesku provinciju - navodi se u saopštenju Narodnog slobodarskog pokreta.

Međutim, sve je veći broj kineskih državljana u samom gradu, pa tako pojedinci otvaraju i autoperionice, zbog čega se Borani plaše da će ovo postati kineski grad, te da će oni u rodnom mestu biti manjina.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati