Srbija

S. M.

26. 06. 2020. 16:44 2

POTOP U PROKUPLJU Gde je nestalo 1,3 miliona evra za odbranu od poplava?

Iako je Evropska unija donirala skoro 1, 3 miliona evra za uređenje reke Toplice kod romskog naselja Mala Guba u Prokuplju, kako ne bi došlo do plavljenja ovog naselja, pare su utrošene, a pre dva dana usled poplava ponovo su potopljene kuće.

Potopljene su čak i dve novoizgrađene koje su donacija EU, a koje nisu ni useljene. Opet je potopljen i deo Liparske ulice, kao i domaćinstva u ulici Pane Đukić, koje su preko puta romskog naselja Mala Guba. Plavljenje tih kuća trebalo je da spreči upravo projekat koji je finansirala EU.

- Ništa nisu uradili. Voda se vratila odmah ispod bedema koji su napravili i potopila čak i ove nove kuće u koje niko nije ni stigao da se useli. Trebalo je da produže bedem i prošire korito reke - kazao nam je Bejteš Amzić, čija kuća je stradala usled poplave pre dva dana.

On dodaje da je voda preplavila isti teren u roku od petnaest minuta. Da je opet isto pokazuje i činjenica da je za 93 osobe napravljen privremeni prihvatni centar u sali Tehničke škole „15. maj“ gde su smeštena lica čije su kuće poplavljene.Ogorčeni su i stanovnici Liparske ulice, kao i ulice Pane Đukić, jer im se ponavlja priča od pre šest godina.

- Odmah smo znali da od toga nema ništa. Prvo su pričali da rade obe strane reke Toplice, a zatim samo onu koja je sa romske strane. Znali smo da nas to još više ugrožava, ali ko nas pita. Na kraju, opet smo svi prošli isto - kaže stanovnik Liparske ulice, koji je sa komšijama danas dolazio u Gradsku upravu kako bi ih podsetio na problem.

Projekat koji je finasirala EU je prava misterija. Trebalo je da bude završen prošle godine u ovo vreme, ali se, kako smo nezvanično saznali, tražilo produženje roka od godinu dana. Niko nikada nije video kako zapravo izgleda taj projekat, ko je izvođač radova, ko nadzorni organ.Ni u jednom tekstu na tu temu koji postoji na gradskom sajtu nema ni slova, a tabla koja je postavljena nema ni jednu informaicju, iako bi trebalo da na njoj budu generalije. Na kraju uz očito veliku muku, sve se navodno privelo kraju, ali u 12 kuća koje su napravljene niko nije stigao da se useli i čak je u dve prodrla voda.

- Ova poplava, na žalost izazvala je ogromnu sumnju da je taj novac bačen, odnosno da se oko toga sve vreme sve krije, da niko ne zna ko vodi projekat, gde su otišle pare, a kako je urađeno govori i podatak da ispada da ništa i nije urađeno, jer je situacija ista - kazao je predsednik Inicijativnog odbora Stranke slobode i pravde u Prokuplju Milomir Andrić.Ono što je posebno zanimljivo je da se utrošen novac u sve radove ne slaže sa sumom koju su prokupački funkcioneri ranije javno objavili kao donaciju. Naime, na zvaničnom sajtu Grada Prokuplja  u poslednjem tekstu na ovu temu koji je objavljen 27. maja ove godine navodi se da je taj projekat finansirala EU sa 1.263 miliona evra, a 24. juna ove godine nakon što je krenula poplava lokalna samouprava se pohvalila da je dala 50 miliona dinara za čišćenje rečnog korita i izgradnju bedema na reci Toplici i Stražavačkom potoku koji se baš kod ovog naselju uliva u Toplicu.

Na naše pitanje gde je još 800.000 evra, na kraju smo dobili odgovor da je EU uložila 919.545 evra, a preduzeće Srbija vode 26,6 miliona dinara u ovaj projekat. Prostom računicom i nakon te ispravke utrošenog novca nedostaje oko 121.000 evra!

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati