Srbija
30. 11. 2019. 14:20 1
NESVAKIDAŠNJE U Župi jedu PROLEĆNE jagode u novembru
Nesvakidašnji slučaj dogodio se u selu Tuleš nadomak Aleksandrovca. Članovi porodice Milovanović iz pomenutog župskog sela bili su iznenađeni i neočekivano obradovani kada su, u novembru, u svom voćnjaku zatekli zrele jagode, koje u uobičajenim uslovima rađaju isključivo na proleće.
Iako se neretko dešava da jagode ponekad "pocrvene" u ovo godišnje doba, u zavisnosti od sorte voća, vlasnici ovih sladunjavih plodova iz porodice ruža, tvrde da od kad uzgajaju jagode nikad nisu videli ništa slično - da mogu da ih jedu krajem novembra kad im vreme nije.
- Već 10 godina proizvodimo jagode sistemom navodnjavanja u foliji i nikada se nije dogodilo da u ovo doba možemo da ih jedemo bez problema. Bio sam iznenađen kad sam video da su rodile, a deca su im se najviše obradovala. Ni sam ne mogu da verujem da je moguće da rađaju jagode u novembru i to, kako se kaže, u grozdovima - rekao je domaćin Milorad Milovanović za portal Direktno.rs.
Poljoprivrednik iz Tuleša kaže da se jagode nalaze na njegovom stolu već skoro čitavu sedmicu, a otkrio je i kakav ukus imaju neplanirane "novembarske jagode" koje rađaju isključivo u maju.
- Krupne su, slatke, mirišljave i U ovo doba godine, naravno, nisu prskane. Već nedelju dana se sladimo ovim plodovima, a ješćemo ih još ukoliko vreme posluži. Zanimljivo da kada jagode rode u proleće, nismo ih toliko željni. Ali sada, usled ove senzacije, svima nam se jedu - uz osmeh kaže domaćin Milorad.
Zbog klimatskih promena jagode jedemo u novembru
Klimatolog sa Fizičkog fakulteta u Beogradu Vladimir Đurđević istakao je za Direktno.rs da je jedini razlog ove pojave u Župi izuzetno toplo vreme koje je trajalo tokom čitave jeseni.
- U oktobru je bio izuzetno dug toplotni talas sa visokim neuobičajenim temperaturama, a i ovaj je bio jedan od najtoplijih novembara od kad postoje merenja. Cela jesen će verovatno biti u prve tri najtoplije ikada u Srbiji, tako da je to toplo vreme dovelo do toga da su biljke ponovo ušle u fazu cvetanja i davanja plodova. Razlog što je tako toplo jesu klimatske promene, uniforman porast temperature, tako da sve češće imamo period neoubičajenog toplog vremena - kazao je Đurđević.
On je dodao da voće nema kalendar i ne računa vreme onako kako ga mi računamo.
- Kalendar voća je taj godišnji hot temperatura i u odnosu na to sve biljke prolaze kroz odgovarajuće fenofaze. Kada su temperature dovoljno visoke, one ponovo uđu u te faze koje su tipične za proleće. Posebno ako to toplo vreme dugo traje, kao sada što je trajalo i u oktobru i novembru, onda se u voću pokrenu ti procesi koji uvedu u stanju u kom bi trebalo da budu u toku proleća - zaključio je naš sagovornik.
Komentari 1
ostavi komentar