Srbija

[ Izvor: Južne vesti ]

13. 11. 2019. 16:32 0

Bugarska donirala montažnu crkvu selu Rakita, meštani je ne žele

Selo Rakita više od 100 godina po sećanju meštana nema crkvu u selu, a sada, kada bi ovakav verski objekat mogao biti postavljen u njihovom mestu - meštani to ne žele.

Dok oni kažu da ih niko nije pitao da se montažna crkva postavi u centru sela, iz Kulturno-informativnog centra bugarske manjine, koji je inicijator postavljanja, kažu da imaju blagoslov Eparhije niške i da će se ona postaviti do verskog praznika Aranđelovdana, pišu Južne vesti.

Inicijativa Kulturno-informativnog centra bugarske manjine Zvonce (KIC) i Crkvenog odbora crkve Svetog Ilije u tom selu, da se u susednom selu Rakita, poznatom po borbi meštana protiv izgradnje mini-hidroelektrane, postavi montažna crkva, naišla je na negodovanje dela meštana.

Predsednik Saveta Mesne zajednice Rakita Desimir Stojanov kaže da meštane i Mesnu zajednicu niko nije pitao da li žele da se takva crkva postavi u njihovom selu.

- Pokušavaju na silu da naprave temelj i implementiraju crkvicu, iako se dobar deo meštana ne slaže. Gradi se na privatnoj parceli, ne na crkvenom zemljištu. Nisu pitali Mesnu zajednicu, niko nije znao da ćemo dobiti takvu donaciju - kaže Stojanov.

Problem, po njegovom mišljenju, jeste to što niko ne gleda interese meštana, već, tvrdi, pojedinci žele da zarade.

- Hoće na silu da je postave, to je neprimereno. Reč je o pranju para, ništa drugo. Nije njima stalo do crkve, ni do džamije, njima je stalo do para - kaže Stojanov.

Ko i na koji način želi da, kako kaže, "opere pare", Stojanov nije želeo da komentariše.

Inicijativa da selo Rakita dobije crkvu potiče iz 60-tih godina prošlog veka, kaže Saša Zlatanov iz KIC-a, ali se od nje ubrzo odustalo, tako da selo ima samo crkveno zvono, a mesto koje je bilo predviđeno za crkvu u vlasništvu je Osnovne škole "Bratstvo", odnosno Ministarstva obrazovanja.

Novac za kupovinu crkve obezbeđen je preko projekta sa susednom Bugarskom i dodelila ga je Direkcija za veru Republike Bugarske. Montažna crkva kupljena je u Gadžinom Hanu, a još prošle godine dopremljena je u susedno selo Zvonce, gde i dalje stoji.

Inače, svoje verske običaje meštani Rakite do sada su obavljali u crkvi Svetog Ilije u susednom selu Zvonce u kojoj, po blagoslovu niške i sofijske Eparhije mogu da služe i bugarski i srpski sveštenici.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati