Region

[ Izvor: Mediji ]

05. 09. 2024. 07:00 1

Plaža na Jadranu postaje opasna: Ko ode - plaća DEBELU KAZNU

Popularna američka internet platforma za traženje specijalizovanog smeštaja ove godine je smestila pulsku atrakciju Golubove stene među osam najlepših plaža na svetu.

Golubove stene privlače mnogobrojne turiste svojom lepotom, ali istovremeno ta ista lepota postaje opasna. Naime, kako nema funkcionalnog nadzora sigurnosti boravka, Golubove stene postaju opasne za posetioce.

Stotine kupača, skakača sa stena, kajakaša, ali i izletnika na brodovima dolaze na Golubove stene. Lučka kapetanija ima pune ruke posla, s obzirom na to da najveći "nered" dolazi upravo sa mora.

Kazne za nepoštovanje pravila

- Nema sidrenja, vezivanja, 150 metara od obale, ako ne, kazna. 150 metara od obale ne smete ploviti, a kamoli koristiti ilegalna sidrišta, morate biti 20 metara od mora na vezu - rekla je kapetanica Lučke kapetanije Dolores Brenko Škerjanc za HRT.

Mnogi, međutim, koriste priliku i vezuju svoje brodove na ilegalna sidrišta koja su postavljena 20-ak metara od stena. U samo nekoliko sati to učini desetak njih, a kazne idu od 400 evra pa naviše.

Predlog za rešenje problema pećine

Popularna američka internet platforma za traženje specijalizovanog smeštaja ove godine je smestila ovu atrakciju među osam najlepših plaža na svetu, zbog čega turisti žele da priđu što bliže liticama i uđu u pećinu koja je dom šišmiša, a tamo povremeno obitava i sredozemna medvedica.

Dok Lučka kapetanija muku muči kako bi rasturila navalu sa mora, za pećinu trenutno nema rešenja, ali ima ideja kako bi se taj problem mogao rešiti.

- Moj predlog bi bio da se postave psihološke barijere kako bi se moglo ući samo plivajući i da se sa strane postave pontoni za koje će se privezati kajaci i da se u pećinu ulazi kontrolisano plivajući - kazala je Silvija Buutinjoni, direktorka Javne ustanove Natura Histrica.

Šumu pretvorili u toalet

Borova šuma Valovine pretvara se u toalet na otvorenom, a pomorski redari tvrde da je to nemoguće kontrolisati. Prvi čovek Pule, Filip Zoričić, obećao je da je ovo poslednja godina da se ovako nešto dešava.

- Pokrećemo inicijativu da ceo prostor Valovina bude park-šuma, o tome ćemo obavestiti javnost, ograničićemo broj automobila koji ulaze, ograditi taj prostor, postaviti redare da budu stalno tamo - otkrio je Zoričić.

Međutim, šta god da se učini, biće dobro jer su posledice ozbiljne. Policija tvrdi da je zbog penjanja ili skakanja sa stena povređeno 13 osoba, i to uglavnom teže.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Bodyguard

Zoran Živković [13.09.2024.]




Video dana

Rokenrol žurka - kolevke umesto podijuma

Anketa

Ko bi trebalo da nasledi Svetislava Pešića na mestu selektora Srbije?

Rezultati