Region

[ Izvor: Mediji ]

03. 07. 2024. 16:13 2

Optužena 21 osoba zbog izdavanja lažnih diploma

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv 21-og fizičkog i pravnog lica, koja se terete za udruživanje radi krivičnih dela, koruptivnih radnji i izdavanja lažnih diploma.

Optuženi su Zoran Kalinić, rektor na Nezavisnom univerzitetu Banjaluka, Dragan Ilić, nekadašnji suvlasnik Visoke škole za primenjene i pravne nauke "Prometej" Banjaluka, kao i Vladimir Stojanović, koji je bio vršilac dužnosti rektora na Univerzitetu modernih nauka "CKM" Mostar i direktor na Visokoj školi "Union" Mostar.

Optuženi su i Dragan Đuranović, koji je bio rektor na Univerzitetu za poslovni inženjering i menadžment "PIM" Banjaluka, Denis Pračić, koji je bio zaposlen na Visokoj školi "Union" Mostar kao menadžer i na Univerzitetu modernih nauka Mostar, kao i Mirko Tufegdžija, koji je bio zaposlen na Univerzitetu "PIM" Banjaluka.

Tužilaštvo je podiglo optužnicu i protiv Ljubiše Todorovića sa Visoke škole "Prometej" Banjaluka i CKM Univerzitet Mostar, Dragana Golijanina, profesora na Univerzitetu "Victoria international university" Mostar, koji je pravni naslednik Univerziteta modernih nauka "CKM" Mostar, kao i Vase Pajića.

Optuženi su i Vojislav Škrbić, profesor emeritus na "PIM" Banjaluka, Goran Lalović, Dušan Perić, Senad Sinanović, Ljubinko Dobraš i Miodrag Tepić.

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu i protiv šest pravnih lica - Nezavisnog univerziteta za političke i društvene nauke "NUBL" Banjaluka, Visoke škole za primenjene i pravne nauke "Prometej" Banjaluka, banjalučkog Univerziteta za poslovni inženjering i menadžment "PIM", mostarskog Univerziteta "Victoria international university" Mostar, kao pravnog naslednika Univerziteta modernih nauka "CKM" , Visoke škole "Union" iz Mostara i Internacionalnog univerziteta Brčko distrikt BiH.

U protekle dve godine Tužilaštvo BiH je vodilo istragu o izdavanju lažnih diloma na ovim univerzitetima i, prema prikupljenim dokazima, utvrdilo da je izdato najmanje 49 visokoškolskih diploma, čije će se poništenje tražiti u zakonom predviđenom postupku.

- Tužilaštvo BiH i Agencija za istrage i zaštitu BiH (Sipa) prikupili su dokaze da lica koja su nezakonito kupovala diplome, u vrlo malom obimu ili čak nikako, nisu učestvovala u procesu školovanja na visokoškolskim ustanovama, a za kupovanje nezakonitih diploma najčešće su plaćali iznose od nekoliko hiljada evra - navedeno je u optužnici.

Tužilaštvo BiH je najavilo da će tražiti da se optuženim izrekne zabrana obavljanja dužnosti u visokoškolskim obrazovnim institucijama.

Svi optuženi ranije su bili uhapšeni u predmetu "Klaster", a Sud BiH je većini njih posle puštanja na slobodu odredio mere zabrane.

 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Sličnosti i razlike

Zoran Živković [05.07.2024.]




Video dana

Roki

Anketa

Da li treba Dragan Stojković Piksi da ostane selektor Srbije?

Rezultati