Kultura

Direktno.rs

10. 02. 2021. 10:02 13

Narodno pozorište skinulo komad Siniše Kovačevića i zamenilo ga nepostojećim!

"Juče je, bez obrazloženja, pored odluke Upravnog odbora da se komad igra, odlukom upravnice Ivane Vujić, drama "Godine vrana", skinuta sa repertoara Narodnog pozorišta i zamenjena nenapisanom dramom g. Vitezovića. Strah i sluganastvo žive na adresi gde bi trebalo da stanuje hrabrost. Bravo"- objavio je na svom Tviter nalogu Siniša Kovačević, pozorišni reditelj i profesor na Akademiji umetnosti.

Situacija u umetnosti je posledica opšte društvene atmosfere koju je kreirao režim Aleksandra Vučića. Posledica: Skinuta je predstava jednog od naglasnijih protivnika SNS politike!

Partijski postavljena upravnica Narodnog pozorišta Ivana Vujić odlučila je da ukloni pozorišni komad Siniše Kovačevića "Godine vrana", i zameni ga tekstom Milovana Vitezovića, koji još nije završen!

Da li je to uradila da bi se dodvorila gazdama u Nemanjinoj 11 ili iz predostrožnosti, jer je Kovačević žestok kritičar režima Aleksandra Vučića, još nije poznato.

Ipak, kakvi god motivi da su u pitanju, doživljavamo da u 21. veku uklanjaju već odobrene predstave, kao vid, verovatno, političke osvete i pritiska. Uprkos deklarativnim zalaganjima za slobodu umetničkog izražavanja, uprkos zakonima koji je i jemče, sve je pogaženo u ime jednog čoveka, jedne volje, jedne mržnje i zavisti.

- Grad okovan ledom. Promrzao. Žitelji pale knjige i nameštaj da bi se bar na minut ogrejali. Vreme neočekivanih ljubavi, oficirskih dvoboja, tihih sahrana, bežanije, spasavanja časti. Vreme prekog suda, vešala, izroda… Vreme kada čak i vrane napastvuju grad i nebo pretvaraju u crni oblak. Vreme je Prvog svetskog rata i prve godine slobode - stoji u opisu romana "Godine vrana".

Dakle, roman se bavi istorijom i prošlošću, ali apsolutni gospodar života i smrti u Srbiji i u istoriji vidi opasnost po svoju vlast, a to dobro znaju njegovi nameštenici u ustanovama kulture.

Podsetimo, ovo nije prvi put da je Kovačević odbijen iz političkih razloga. On je, u oktobru prošle godine, rekao da su Dušan Kovačević, Branimir Brstina i Slobodan Ćustić kao upravnici beogradskih pozorišta odbijali njegove drame uz ocenu da je nedarovit pisac.

- Mene je sramota nedostatka njihovog stida i to je prvi znak da si postao bitanga - zaključio je Kovačević na tu temu.

Neke od njegovih poznatih predstava su "Đeneral Milan Nedić", "Novo je doba", "Velika drama", televizijske drame "Svečana obaveza" i "Mala šala". Napisao je i scenario za filmove "Država mrtvih", "Bolje od bekstva", "Najbolji", "Sinovci", te seriju "Gorki plodovi".

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 13

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati