Hronika

[ Izvor: Nova.rs ]

25. 07. 2024. 16:36 0

Da li GPS veštačenje otkriva gde se navodno nalazi telo Danke?

Istraga nestanka i ubistva dvogodišnje Danke Ilić iz Bora još nije gotova, a i dalje se čeka veštačenje koje bi moglo biti ključno za slučaj. Reč je o veštačenju GPS uređaja iz služenog automobila osumnjičenih radnika JKP "Vodovod" Srđana Jankovića i Dejana Dragijevića, a nedostaju rezultati za 27, 28. i 29. mart, a koji bi mogli da budu ključni kada je reč o lokaciji na kojoj su uhapšeni navodno sakrili telo.

Danka Ilić je nestala 26. marta, a zbog njenog ubistva uhapšeni su radnici JKP "Vodovod". Iz Višeg javnog tužilaštva u Zaječaru, koje postupa u slučaju male Danke, rečeno je za portal Nova.rs da GPS veštačenja još uvek nisu stigla za određene dane.

- Imamo od 26. marta, još uvek nisu stigla GPS veštačenja koje se odnose na 27, 28. i 29. mart - rečeno je za Novu.

To praktično znači da tužilaštvo zasad ima kretanje osumnjičenih na dan ubistva i nestanka Danke. Reč je o veštačenju GPS uređaja iz službenog vozila osumnjičenih, a koji su koristili kobnog dana kada je devojčica nestala.

Prema tvrdnjama istražnih organa, sumnja se da su osumnjičeni upravo tim vozilom udarili Danku, potom njeno telo stavili u automobil i sakrili na nepoznatoj lokaciji.

Dosad je pretraženo Banjsko polje, ali i sela u okolini, međutim telo deteta nije pronađeno. Pretpostavlja se da bi upravo GPS veštačenje, koje se odnosi na dane nakon nestanka Danke, moglo da ukaže gde su osumnjičeni navodno sakrili telo deteta.

- Na taj način će istražni organi rekonstruisati kretanje osumnjičenih u danima nakon nestanka, odnosno kuda su se kretali, koje su lokacije posećivali, a sve u cilju pronalaska tela deteta - kaže izvor Nova.rs.

"Na deponiji bili minut i 49 sekundi"

Bivši ministar policije Bratislav Gašić je početkom aprila na vanrednoj konferenciji za novinare pokazao fotografije na kojima su prikazani detalji sa GPS uređaja koji je bio u automobilu kojim su upravljali osumnjičeni za ubistvo.

- Sve njihovo kretanje zabeleženo je GPS-om, jer je službeno vozilo. U vremenskom intervalu koji je nama bio interesantan ušlo je u Banjsko polje 17 vozila, a samo dva su izašla iz Banjskog polja. Bilo nam je simptomatično da su 150 metara od dvorišta u kom je bila Ivana Ilić prešli za pet i po minuta, kao i to da su se pored deponije zadržali minut i 49 sekundi - rekao je Gašić tada.

Rekao je da su se osumnjičeni kretali otprilike 20 na sat.

Nema DNK tragova, povučena priznanja

Inače, na svim analiziranim tragovima koji se odnose na mesto zločina nisu pronađeni biološki tragovi male Danke. Reč je o tragovima na automobilu, ali i iz same unutrašnjosti vozila. DNK tragovi su ključni za slučaj jer osumnjičene vezuju za mesto zločina.

Ceo slučaj otežava i to što su obojica osumnjičenih, Janković i Dragijević, povukli ranije data priznanja i rekli da kobnog dana nisu ni videli Danku, a kamoli udarili vozilom.

Obojica su izjavila da su im iskazi iznuđeni. Upravo zbog toga tužilaštvo je formiralo poseban predmet kako bi se proverilo da li su osumnjičenima iznuđeni iskazi.

Tužilaštvo je ranije saopštilo da još nije poznato koji će iskaz uzeti kao relevantan.

Podsetimo, devojčica Danka Ilić nestala je 26. marta. Tog dana njena majka prijavila je policiji da joj je dete nestalo sa imanja u Banjskom polju.

Usledila je opsežna potraga terena, policija je obavila razgovor sa svedocima, a kada se pojavio snimak iz Beča na kom se našla devojčica koja podseća na Danku Ilić, potraga je proširena i na Austriju.

Austrijska policija saopštila je da je utvrđeno da dete sa tog snimka nije Danka Ilić. Dan kasnije, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je saopštio da je Danka ubijena, da su dve osobe privedene i da su priznale zločin.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Doručak na travi

Zoran Živković [02.09.2024.]




Video dana

Beba uspavala tatu

Anketa

Da li će lista "nepodobnih" za ulazak u Srbiju ostati na snazi?

Rezultati