Hronika

[ Izvor: Blic ]

15. 07. 2024. 09:08 3

Jedno veštačenje kočilo istragu u slučaju prevare u EPS

Više javno tužilaštvo u Beogradu kaznilo je Gradski zavod za veštačenje sa 500.000 dinara, a direktora ove ustanove Vlada Sekulića sa 150.000 dinara jer nisu blagovremeno dostavili validne nalaze u predmetu u vezi sa zloupotrebama u izgradnji železničkog koloseka od Stiga do stanice TE KO Kostolac, čiji je naručilac bio EPS.

Upravo zbog toga istraga je trajala više od godinu dana i tek je u četvrtak, 11. jula, Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu podiglo optužnicu protiv deset okrivljenih, i to posle četvrtog veštačenja.

Tako bar tvrdi grupa zaposlenih Gradskog zavoda za veštačenje, navodeći da je ovaj predmet izazvao veliku pometnju i podelu u ovoj ustanovi. Reč je o predmetu protiv izvođača radova iz privrednih društava "Italiana Construcioni" S. P. A, ogranak Beograd, i "Bauwesen" doo iz Lazarevca, kao i službenih lica JP EPS i Saobraćajnog instituta CIP, koji su okrivljeni da su pribavili protivpravnu imovinsku koristi od skoro 7,5 miliona dolara.

- Predmet se u Zavodu "kiselio" skoro godinu dana i za to vreme je tek četvrti veštak uradio adekvatan nalaz. Zašto je to tako, treba da se preispita. Koliki je pritisak bio govori i to da su neki veštaci davali otkaze ne želeći da učestvuju u svemu. Epilog je velika bruka Zavoda za veštačenje, ali i kasa praznija za 650.000 dinara. Naime, VJT je kaznilo Zavod sa 500.000 dinara, a direktora Sekulića sa 150.000 zbog nepostupanja po njihovoj naredbi - kažu sagovornici Blica.

Veštačenje blokiralo podizanje optužnice

Sagovornici kažu da je slučaj najpre bio na veštačenju kod Miroslava Tadića, veštaka građevinca iz Gradskog zavoda, da je zatim dodeljen ekonomisti Veri Marković, a da je na kraju predmet preuzeo direktor Sekulić.

- Nakon toga, Više javno tužilaštvo u Beogradu je uzelo predmet od njih i dodelilo ga veštaku koji je za samo nekoliko nedelja uradio ono sto su drugi radili preko godinu dana - kaže izvor upoznat sa istragom koju je vodilo Više javno tužilaštvo u Beogradu.

Kako objašnjava izvor iz istrage, upravo ovo veštačenje blokiralo je podizanje optužnice Višeg javnog tužilaštva, koje je tek nakon što je veštak kojeg su oni pronašli posle bezuspešnih pokušaja da navedu Gradski zavod za veštačenja da dovrši posao, uspelo da podigne optužnicu.

Pribavili protivpravnu imovinsku korist od skoro 7,5 miliona dolara

Optužnica je podignuta protiv 10 okrivljenih iz privrednih društava "Italiana Construcioni" S. P. A, ogranak Beograd, i "Bauwesen" doo iz Lazarevca, kao i službenih lica JP EPS i Saobraćajnog instituta CIP zbog sumnje da su pribavili sebi i drugima protivpravnu imovinsku korist od skoro 7,5 miliona dolara.

- Okrivljenima se, u zavisnosti od njihovog položaja i radnji opisanih u optužnici, na teret stavljaju krivična dela: zloupotreba službenog položaja, zloupotreba položaja odgovornog lica, pranje novca, poreska utaja iz krivičnog zakonika, kao i neosnovano iskazivanje iznosa za povraćaj poreza i poreski kredit iz zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji. Imajući u vidu krivična dela koja se okrivljenima optužnicom stavljaju na teret, kao i iznose pribavljene imovinske koristi koja prelazi 200 miliona dinara, u skladu sa odredbama zakona predloženo je da se Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije Višeg suda u Beogradu oglasi stvarno nenadležnim za postupanje po ovoj optužnici i istu dostavi Posebnom odeljenju za organizovani kriminal tog suda, kao stvarno i mesno nadležnom - navodi se u izjavi tužioca Višeg javnog tužilaštva u Beogradu Nenada Stefanovića koja je u četvrtak, 11. jula dostavljena javnosti.

Gradski zavod za veštačenje se nije oglašavao o ovome, piše Blic.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Doručak na travi

Zoran Živković [02.09.2024.]




Video dana

Beba uspavala tatu

Anketa

Da li će lista "nepodobnih" za ulazak u Srbiju ostati na snazi?

Rezultati