Hronika

[ Izvor: Mediji ]

29. 06. 2024. 21:22 3

Muškarac uhapšen zbog terorizma već osuđen zbog veličanja "Islamske države"

Igor Despotović (25), koji je u subotu uhapšen zbog sumnje da je bio u kontaktu sa Milošem Žujovićem, napadačem na žandarma kod ambasade Izraela u Beogradu, u aprilu je osuđen za podsticanje na izvršenje terorističkih dela.

Viši sud mu je izrekao prvostepenu kaznu zatvora od tri godine, dok Apelacioni sud treba da donese konačnu odluku, s obzirom na to da je ovo druga prvostepena presuda.

Oglašen je krivim jer je kontinuirano i javno, putem video snimaka, fotografija i tekstova iznosio i prenosio ideje kojima se posredno podstiče na vršenje krivičnog dela terorizam.

U optužnici se navodi da je on na društvenim mrežama napravio nekoliko profila koji su bili javni i dostupni svima. Na tim profilima je postavljao niz tekstova, snimaka i fotografija koji veličaju organizaciju, koja je od strane Ujedinjenih nacija proglašena za terorističku – "Islamska država".

On je objavljivao fotografije naoružanih pripadnika i vođa terorističke grupe "Al-Kaida".

Takođe, Despotović je osuđivan presudom Višeg suda u Beogradu 2018. godine zbog krivičnog dela rasna i druga diskriminacija, na kaznu zatvora u trajanju od 6 meseci, koja je izvršena u prostorijama u kojima stanuje, uz primenu elektronskog nadzora.

Despotović je ove subote uhapšen zbog sumnje na terorističko udruživanje i da je administrator više militantnih grupa na internetu koje su pozivale na džihad.

Sumnja se da je Despotović svakodnevno imao komunikaciju sa Milošem Žujovićem koji je u subotu ispred izraelske ambasade iz samostrela u vrat pogodio žandarma.

Povređeni žandarm je u samoodbrani pucao i savladao napadača, koji je od zadovijenih povreda preminuo.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


In memoriam

Zoran Živković [01.07.2024.]




Video dana

Ritam mašina

Anketa

Da li treba Dragan Stojković Piksi da ostane selektor Srbije?

Rezultati