Hronika

[ Izvor: N1 ]

30. 05. 2024. 18:06 1

Penzioner u Padinjaku trpeo zlostavljanje, beleški o tome - nema

Nalazi iz izveštaja Zaštitnika građana o slučaju smrti penzionera Stanimira B. u zatvoru Padinska skela u februaru ove godine potvrđeni su nakon ponovnog obilaska zatvora, rekao je za N1 zaštitnik građana Zoran Pašalić.

On navodi da je zatvor obišla njegova zamenica koja se bavi poslovima Nacionalnog mehanizma za prevenciju torture.

U saopštenju Zaštitnika, tada je, pored ostalog, navedeno da je zdravstvena služba u konkretnom slučaju postupala nezakonito i nepravilno, jer pregledi preminulog zatvorenika, za koje je u izveštajima Službe za obezbeđenje navedeno da su obavljeni 25. januara i 1. februara ove godine, nisu evidentirani u skladu sa propisima, odnosno u medicinskoj dokumentaciji nema podataka o tome da su obavljeni, a prilikom lekarskog pregleda koji je obavljen 3. februara nisu sačinjene fotografije konstatovanih povreda.

Zaštitnik u izveštaju dodaje da je fotografije napravio medicinski tehničar 4. februara u spavaonici u kojoj je preminuli boravio.

Tokom kontrole rada Padinske skele utvrđeno je i da su zaposleni u Službi za obezbeđenje postupali nepravilno, jer o vidljivim fizičkim promenama zatvorenika, koji je pretrpeo fizičko i seksualno zlostavljanje, kao i o razlozima zbog kojih je on 4. februara premešten u drugu spavaonicu nisu sačinili službenu belešku niti o tome dalje izveštavali nadređene na propisani način.

Iako Zaštitnik građana nema mogućnost izricanja sankcija, Zoran Pašalić za N1 kaže da će inicirati postupak koji bi mogao da spreči da se takvi slučajevi ponove.

Podsećamo, Stanimir B. preminuo je 4. februara od posledica višednevnog zlostavljanja, a u zatvoru je završio zbog prekršaja, odnosno bačene petarde.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


In memoriam

Zoran Živković [01.07.2024.]




Video dana

Prizor od kog se diže kosa na glavi

Anketa

Da li treba Dragan Stojković Piksi da ostane selektor Srbije?

Rezultati