Hronika

[ Izvor: 021/Euronews ]

25. 03. 2024. 13:54 1

Džoint u kifli i druge fore, na koje carinici ne padaju

Paket heroina u posudi za tečni sapun, džoint u kifli, marihuana u teglici čokoladnog krema, carinici se u Srbiji svakodnevno suočavaju sa dovitljivijim pokušajima krijumčarenja najrazličitije robe. 

U nastojanjima da zamaskiraju svoj tovar naročito su kreativni krijumčari droge, pa su tako nedavno carinici na graničnom prelazu Preševo u rezervoaru jednog kamiona otkrili preko 42 kilograma heroina, za koji se prvobitno sumnjalo da je reč o sintetičkoj drogi.

Tovar je otkriven kada je kamion koji se iz Grčke uputio ka Belgiji izdvojen za pregled na carinskom mobilnom skeneru, zahvaljujući čemu su carinici primetili nepravilnosti u predelu rezervoara za gorivo koji je bio pregrađen za potrebe krijumčarenja. Unutrašnjost rezervoara je bila podeljena tako da samo jedna četvrtina primi gorivo, dok je veći deo rezervoara poslužio kao specijalni bunker za skrivanje narkotika, piše Euronews Srbija.

- Mesto skrivanja pre svega zavisi od toga o kojoj količini je reč. Tako su carinski službenici prošle godine pronašli preko pola tone marihuane u pregrađenoj cisterni, a nekoliko godina ranije i nepunu tonu te droge skrivenu u kuhinjskim elementima - objašnjavaju iz Uprave carina.

Upamćen je ostao i slučaj skrivanja džointa u kifli, a najčešće se krijumčari akcizna roba i garderoba. Pred Dan žena krijumčarenje kozmetike gotovo redovna pojava, a ove godine su tako na graničnom prelazu Kelebija pronašli dekorativnu kozmetiku vrednu 11.000 evra i to skrivenu ispod polovnih stvari. Utvrđeno da se radilo o 12.770 artikala: maskara, ruževa, sjajeva, lakova, pudera, bronzera i senki poznate robne marke. Ima i onih koji preko granice pokušavaju da prokrijumčare i automobil.

Jedan takav, krajnje neobičan slučaj, otkriven je u kamionu koji je prema dokumentaciji iz Slovenije ka Srbiji prevozio tovar sirovina za proizvodnju boja i lakova. Nakon što je sa vozila uklonjena cerada, carinici su na vrhu prijavljenog tovara ugledali skupoceni "BMW" za čiji utovar je očigledno bilo potrebno angažovati viljuškar, a potom ga i dobro obezbediti da se ne bi pomerao tokom vožnje.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Doručak na travi

Zoran Živković [02.09.2024.]




Video dana

Beba uspavala tatu

Anketa

Da li će lista "nepodobnih" za ulazak u Srbiju ostati na snazi?

Rezultati