Hronika

[ Izvor: Nova.rs ]

09. 12. 2023. 13:27 3

Snimak prebijanja Zorana: Napadač se zaleće i stravično ga tuče, pa sebe udara kako bi sve predstavio kao samoodbranu

Slučaj Zorana Nedeljkovića (61), koji je preminuo 29. maja od posledica brutalnog prebijanja koje se dogodilo mesec dana ranije u beogradskom naselju Zvezdara, ne prestaje da intrigira javnost - optuženi Nikola Š. je na slobodi, a tužilaštva su se mesecima „svađala“ ko je nadležan jer niko nije hteo da prihvati slučaj. Na kraju je Nikola Š. optužen za teške telesne povrede sa smrtnim ishodom, učinjene na mah, a među dokazima koji se nalaze u optužnici je i snimak sa nadzornih kamera komšijske kuće koji govori sve suprotno onome što piše u optužnici.

Prema informacijama do kojih je došla Nova.rs, postoji niz neslaganja u samoj optužnici koju je postupajući tužilac Dragan Danilović podigao protiv napadača Nikole Š. i dokaznom materijalu, konkretno snimku koji je uzet sa nadzornih kamera sa komšijske kuće. Stiče se utisak da je tužilac Danilović podigao optužnicu samo prema izjavama okrivljenog Nikole Š. i njegove majke D. Š, koji su tvrdili da je kobnog 25. aprila Zoran sam ušao u njihovo dvorište i napao ih.

- Na snimku se jasno vidi kako je Zoran sve vreme stajao na trotoaru ispred zatvorene kolske kapije porodice osumnjičenog i razgovarao sa D. Š., majkom optuženog. Za to vreme, osumnjičeni Nikola Š. je bio u dvorištu, unoseći kese koje su njegovi roditelji pre toga dovezli automobilom - objašnjava sagovornik.

Potom se na snimku vidi ključni trenutak.

- U jednom trenutku, otac, majka i Nikola Š. kreću ka kući, a Zoran i dalje stoji ispred kapije. Tom prilikom im je nešto verovatno dobacio, što se ne čuje na snimku, a zatim se vidi kako se Nikola Š. zaleće, otvara kapiju i unosi u lice Zoranu. Iako je Nikola Š. prvobitno izjavio da je on odgurnuo Zorana, na snimku se vidi kako žrtva kreće rukom ka njegovim grudima, najverovatnije da ga odgurne, ali ga optuženi udara u glavu. Zoran gubi ravnotežu i pada tako da mu noge ostaju na trotoaru, a gornji deo tela u njihovom dvorištu. Ne vidi se jasno da Nikola Š. šutira Zorana, ali se vidi kako zamahuje nogom u predelu Zoranove glave, i kako Zoranovo telo odskače od zemlje - prepričava izvor portala Nova.

Sledeći, i možda najvažniji, trenutak na snimku jeste onaj u kome se jasno vidi kako je osumnjičeni Nikola Š. zadobio lake telesne povrede koje su mu konstatovane.

- Nikola Š. kako se jasno vidi na snimku pesnicama sam sebe udara više od pet puta u predelu glave sa leve strane. Njemu su na pregledu konstatovane povrede glave. Iako je Nikola Š. sam izjavio sledeće: „Uhvatio me je za vrat i počeo da me davi, udario me je pesnicom u glavu“, snimak sa komšijske kuće ove navode apsolutno demantuje.

Scene na snimku koje slede deluju mučno.

- Zoran je ustao i dezorjentisano izašao na kapiju. Teško povređen i zatvorenih očiju Zoran je vidno bio nemoćan da shvati gde treba da ide, pa se oslonio na automobil u kome su bili ljudi i verovatno ih molio za pomoć. Dalje se on na snimku ne vidi, ali u izveštaju se navodi da je Zoran nastavio niz Ulicu Milana Rakića u pravcu Mite Ružića, teturajući se i nakon nekih stotinak metara naslanja se na jedan automobil i pada. Na tom mestu su ga i zatekli policijski službenici koji su mu pružili mu prvu pomoć do dolaska Hitne pomoći - zaključuje naš sagovornik.

Ostaje nejasno na osnovu čega je tužilac Dragan Danilović samoinicijativno podigao optužnicu za blaže krivično delo iako je jasno šta se zapravo tog 25. aprila dogodilo.

Snimak pokazuje suštu suprotnost od onoga što su optuženi i njegova porodica tvrdili – rekli su da je Zoran bio pijan, da je ušao u njihovo dvorište, da ih je prvi napao… Zapravo, sve suprotno snimku.

Podsetimo, slučaj smrti Zorana prati niz čudnih okolnosti, poput toga da se optuženi za napad sve vreme brani sa slobode, kao i da je došlo do nesporazuma između dva tužilaštva - Višeg i Prvog jer su oba tvrdila da su nenadležna. Konačno odluku donelo je Apelaciono tužilaštvo i saopštilo da je nadležno Više, a od nedavno se pojavila još jedna začkoljica.

Naime, postupajući tužilac Dragan Danilović protiv optuženog je podigao optužnicu za delo za koje je zaprećena kazna do pet godina zatvora i koje je u domenu osnovnog tužilaštva, a zatim zatražio da se Viši sud oglasi nenadležnim.

- Apelaciono tužilaštvo tražilo je da preinači delo, ali on to nije uradio, već je zatražio da se Viši sud oglasi nenadležnim što je ova institucija uradila 29. novembra. Od Danilovića je čak i njegov nadređeni, viši tužilac Nenad Stefanović, tražio preinačenje dela, ali je on odbio da to uradi - kaže izvor.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati