Hronika

Direktno.rs

09. 12. 2023. 12:29 48

AFERA SNS "Tužilaštvo da utvrdi navode i verodostojnost pisma Ace Papića o tome kako Vučić gradi puteve" (FOTO)

Pozivam tužilaštvo i nadležne institucije da provere navode i utvrde verodostojnost pisma vlasnika tabloida "Objektiv" Ace Papića upućeno predsedniku Aleksandru Vučiću u kojem piše da je tržišna vrednost dela zemljanih radova na deonici Ruma-Šabac-Loznica od 50 miliona evra uvećana fiktivno na 75 miliona evra po dogovoru Aleksandra Vučića i Zvonka Veselinovića - rekao je predsednik Narodnog pokreta Srbije i jedan od nosilaca liste Srbija protiv nasilja Miroslav Aleksić.

- Ovo je nešto što zaslužuje veliku pažnju i odgovor nadležnih institucija. Gospodo iz tužilaštva, pokažite da li postoji neko u tužilaštvu sme da sprovede istragu i da li je ovo način na koji se sprovode infrastrukturni projekti u Srbiji i da li zato danas Srbija duguje 36 milijardi evra, pošto je najveći deo toga otišao na putni infrastrukturu - pozvao je Aleksić.

On je istakao da je danas Siniša Mali u prorežimskim tabloidima najavio izgradnju novih 318 kilometara puteva i upitao da li građani Srbije mogu da očekuju da se nastavi pljačka ako se nastavi ova vlast posle 17. decembra.

Kako je navedeno u Papićevom pismu, taj "višak" od 25 miliona evra je trebalo da bude podeljen tako što bi SNS dobio 10, a Veselinović i ostali podizvođači 15 miliona evra.

Problem sa ovim „poslovanjem" je nastao kad je Veselinović optužio Papića da krade novac za sebe, zbog čega Papić piše pismo Vučiću kako bi objasnio da nije uzeo novac za sebe, već samo za SNS.

Naime, u pismu Papić objašnjava da je delao kao posrednik za novac koji azerbejdžanska firma izvođač radova na deonici Azvirt daje SNS-u. Da bi bio siguran da će novac doći do stranke, Papić je tražio Veselinoviću garanciju.

- Tražio sam od Zvonka dokaz da će novac završiti u stranci na šta je on pozvao Sinišu Malog i pustio ga na spikerfon. Siniša je sve potvrdio i rekao da je sve u dogovoru sa Vama - napisao je Papić u pismu Vučiću.

On dalje objašnjava da je trebalo da četiri firme (Raketa, CLC group. Product Engenering, Savičić) rade zemljane radove na deonici i nasipu u visini od pet miliona kubika, čija je tržišna vrednost 50 miliona evra.

- To su tržišne cene, za koje je dogovoreno da se uvećaju na 75 miliona evra, od tih 25 miliona evra, 10 miliona je trebalo da ide za stranku, 15 miliona za Zvonka, mene i podizvođače - objasnio je Papić.

Do trenutka kada je poslato pismo, kako je naveo Papić, potpisano je 50 odsto dogovorene količine. Za ovu tvrdnju je Papić i poslao štampani printskrin prepiske sa Sinišom Malim, kao i prepisku sa Veselinovićem.

- Raketa - dva ugovora ukupne vrednosti (sa uvećanjem) 22,5 miliona evra, od toga, realna vrednost ugovora je 15 miliona. Raketa je naplatila avans od 3 miliona evra, od čega milion na Product Engenering. Od tog miliona, 200.00 je otišlo Siniši, 200.000 na troškove, a ja sam uzeo 600.000 evra. CLC - ugovor ukupne vrednosti (sa uvećanjem) 17 miliona. Od toga, realna vrednost je u 11 miliona evra - naveo je Papić u pismu.

On je dalje u pismu naveo da je, zbog pritisaka prethodnih privatnih dugova i dugova njegovog lista "Objektiv", zamolio Murata Turkoglua (vlasnik firme Azvirt iz Azerbejdžana) da mu da poslove na deonici koji su za njega privatno. Papić je tako povukao avanse od 3,9 miliona evra, zbog čega je, kako je naveo, Veselinovićev saradnik Aleksandar Šunjevarić počeo da ga naziva prevarantom koji ne poštuje dogovore.

- Zatim su mi poručili preko Šunjevarića da će, ukoliko se 'u roku od odmah' ne potpišu ostali ugovori, Siniša otići kod ambasadora Azerbejdžana i reći svašta za Murata, a da će ga SBPOK uhapsiti - napisao je Papić.

On navodi da mu je, uprkos toj pretnji, ponuđen novi posrednički zadatak da organizuje isporuku 500.000 evra u Istanbul vlasniku Azvirta Kamilu Alijevu, koji je on odbio.

- Eksplicitno odbijam svaki nastavak saradnje sa Zvonkom. U međuvremenu, Siniša zove Murata da se vide. Taj deo već znate - naveo je Papić.

On dalje u pismu prepričava da se Siniša Mali sastao sa Muratom Turkogluom, koji mu je navodno potvrdio Papićevu priču. Na to je Mali odgovorio Muratu da ga je Papić sve slagao i zapretio mu da će imati zakonskih problema ako bude nastavio da komunicira s njim.

- Suma sumarum, moj šefe, ostao sam dužan 1,9 miliona evra za hipoteku na kuću, dugujem i pomenuti avans od 3,9 miliona evra Muratu, "Objektiv" se za poslednja tri meseca zadužio, Print je propao... Najgore od svega, Vi ste ljuti na mene. Svi su uzeli pare. Ja ostao u dugovima i ispao lopov i prevarant. Meni ništa ne treba. Ni pare, ni poslovi. Jedino što želim je da znate istinu - napisao je u pismu Papić predsedniku Vučiću.

U jednom delu pisma, Papić takođe navodi da je u periodu od 2018. do sredine 2019. godine Murat Turkoglu dao "na ruke" osam miliona evra Dmitru Đuroviću, a on Nebojši Stefanoviću. 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 48

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Namirivanje

Zoran Živković [03.05.2024.]




Video dana

Fitnes oprema

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati