Hronika

[ Izvor: N1 ]

27. 09. 2023. 17:00 20

Više od pola tone marihuane izuzeto iz "slučaja Jovanjica"

Više od pola tone marihaune izuzeto je iz postupka "Jovanjica" zbog nelegalnog pretresa gazdinstva, saopšteno je danas na suđenju, a prenosi N1.

Predsednik sudskog veća Zoran Ganić je saopštio je na današnjem suđenju pred Specijalnim sudom u nastavku sudskog procesa protiv Predraga Koluvije, većinskog vlasnika poljoprivrednog gazdinstva "Jovanjica" i ostalih optuženih, koje je otkriveno u novembru 2019. godine, i gde je prema optužnici, pronađeno 1.600 kilograma narkotika, da u ovoj fazi suđenja nije neophodno ispitati inspektora Slobodana Milenkovića. Takođe, sud je doneo odluku da se izuzme više od 660 kg već osušene marihuane pronađene na imanju Jovanjica 18. novembra 2019.

Sud je doneo odluku - izuzeti su dokazi, korpus dokaza koji se odnosi i na pronalazak više od 660 kg već osušene marihuane pronađene na imanju Jovanjica 18. novembra 2019. To je marihuana koja je, pretpostavljamo, bila spremna za dalju prodaju - to je bila osušena marihuana, ne sveže biljke kanabisa.

Predsednik veća je istakao da bi čekanje prilike da Milenković svedoči, kako trenutno nije u mogućnosti zbog zdravstvenog stanja, dovelo do odugovlačenja postupka. S obzirom na to da su saslušana i ispitana četvorica od petorice policijskih službenika, sudija Ganić je odlučio da nastavi suđenje.

Tužilac Saša Drecun uložio je procesni predlog da se da se ne nastavi glavni pretres sve dok se ne sasluša i inspektor Slobodan Milenković, kako je naložio Apelacioni sud u Beogradu.

Odbrana prvookrivljenog Predraga Koluvije, advokat Vladimir Đukanović, tražio je da se glavni pretres nastavi i da se dokazi prikupljeni tokom pretresanja 18. novembra 2019. godine izuzmu iz spisa predmeta kao nezakoniti što su ranije već i predlagali.

- Nije neophodno ispitivati Slobodana Milenkovića, jer su njegove kolege potvrdile tokom svedočenja da nisu obavestili suvlasnike imanja Jovanjica dana kada je izvršeno sporno pretresanje 18. novembra 2019. godine. Na prethodnom ročištu, 6. septembra, mi nije bilo dozvoljeno da normalno uđem u sud, pa zato nisam bio prisutan. Ispred suda bio je organizovan špalir koji je prema mojim informacijama bio namenjen meni. Ovde se sprovodi medijski linč prema odbrani a sada i prema samom tužiocu - rekao je Đukanović.

Na predlog advokata odbrane, sudsko veće je iz spisa predmeta izuzelo korpus dokaza prikupljenih tokom pretresanja imanja Jovanjica 18. novembra 2019, a koji se odnose na pronalazak više od pola tone već osušenog kanabisa.

Obrazloženje izuzeća tih ključnih dokaza je bilo da je pretresanje bilo nezakonito, jer pretresanju imanja nisu prisustvovali vlasnici "Jovanjice" Predrag Koluvija i Aleksandar Anđić, kao ni tadašnji branilac Koluvije, a razloge zašto su se inspektori ipak odlučili da izvrše pretresanje nisu naveli u napomenama zapisnika o pretresanju tog dana.

Do sada su svedočili i bili ispitivani inspektori Miloš Jurišević i Ljubomir Petrović, Dušan Mitić i Milan Isakov.

Drecun je i danas u svom izlaganju zbog čega ne treba da se nastavi glavni pretres i zbog čega ne treba da budu izuzeti dokazi prikupljeni tokom pretresanja 18. novembra 2019. godine ponovio da Ustav predviđa da se pretresanje stana može izvršiti i bez prisustva vlasnika uz dozvolu suda i prisustvo dva punoletna svedoka, takođe je naveo i da se u zapisnik o izvršenom pretresanju ne moraju kao napomene opisivati dodatne činjenice.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 20

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Namirivanje

Zoran Živković [03.05.2024.]




Video dana

Fitnes oprema

Anketa

Kojim rečima čestitate Uskrs?

Rezultati