Hronika

[ Izvor: Libertas ]

23. 03. 2023. 18:40 16

Policajci otimali i mučili ljude, pa javljali Zviceru, Šariću i Belivuku (UZNEMIRAVAJUĆI FOTO)

Pripadnici Odseka za posebnu operativnu podršku Uprave policije Crne Gore u kojoj su pod komandom Mirka Banovića bili Petar Lazović, Predrag Jestrović, Jugoslav Raičević, Slobodan Mićković, Ivan Đoković, Ivan Stamatović, Željko Radunović, Dražen Miranović, Sead Luboder, Vuk Šuković, Momo Mirković, Mirko Đukić, Milorad Mitrović i Neško Jaredić, sudeći prema nalazima Europola i transkriptima razgovara nekih od njih, činili su, prisustvovali ili su znali da se čine krivična dela torture nad uhapšenim ljudima, objavio je portal Libertas.

Sudeći prema komunikacijama koji su neki od njih imali preko kriptovanih telefona, oni su otimali ljude i držali ih u svojim, takozvanim, štek stanovima, tukli ih, stavljali pištolj u usta, mučili ih strujom, gušili ih, pretili im i omalovažavali ih i prema njima nečovečno postupali.

Petar Lazović i Jugoslav Jugo Raičević pričali su o tome sa šefovima i pripadnicima kriminalnih grupa i neretko im slali fotografije mučenja ljudi.

Lazović je prema do sada pregledanim materijalima Europola u koje Libertas ima uvid, o svojim "junačkim dostignućima" i namerama obaveštavao kriminalce Radoja Zvicera, Darka Šarića, Nikolu Spasojevića, pripadnika Šarićeve kriminalne organizacije, kriminalcima Veljku Belivuku i Marku Miljkoviću...Jugoslav Jugo Raičević se hvalio kako je batinao uhapšene visokokotiranom članu Šarićevog kriminalnog klana Milanu Vučiniću, sa kim je bio u svakodnevnoj komunikaciji.

Libertas je o Raičeviću pisao krajem novembra prošle godine, ali do sada nije bilo informacija iz Specijalnog tužilaštva da su tog policajca pozivali da objasni šta je činio.

Petar Lazović je u pritvoru od jula prošle godine u pritvoru.- Shodno odredbama Pravilnika o unutrašnoj organizaciji i sistematizaciji Uprave policije iz 2019. godine, koji je donet na predlog direktora Uprave policije Veselina Veljovića, formiran je Sektor za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, u okviru koga je fomiran Odsek za posebnu operativnu podršku, kojim je rukovodio policijski službenik M.B.( Mirko Banović op.a.). Nakon donošenja novog akta o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji u martu 2021. godine, od strane novog rukovodstva Uprave policije, ovaj Odsek je ukinut, a umjesto Odseka formirana je Grupa za specijalnu operativnu podršku u Sektoru za borbu protiv kriminala u kojoj nesu raspoređivani gorepomenuti. M.Đ. više nije u radnom odnosu. U odnosu na ostale nisu donesena rešenja o raspoređivanju shodno važećem aktu o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji, a petorica trenutno privremeno obavljaju poslove u Sektoru policije posebne namene - odgovorili su iz Uprave policije Crne Gore Libertasu na pitanja koliko je pripadnika policije bilo angažovano u tom Odseku, kada je formiran i ko je doneo odluku da se formira, da li je taj Odsek i dalje aktivan i, ako nije, zašto nije.Iz Uprave policije su odbili da odgovore na pitanje da li je policija protiv nekog od njih, kada i protiv koga, pokretala postupke i zbog čega su bili osumnjičeni.

- U delu pitanja koji se odnosi na pokrenute postupke, iz objektivnih razloga u ovom trenutku ne možemo dati podatke o vođenju izviđaja i istraga u odnosu na bilo kog službenika Uprave policije pojedinačno, osim što, u odnosu na Vaše konkretno pitanje, možemo saopštiti podatke koji ne mogu ugroziti eventualne izviđaje ili istrage, a to je, u odnosu na lica koja su svojevremeno obavljala poslove u okviru nekadašnjeg Odseka za posebnu operativnu podršku, protiv jednog službenika su podnete dve krivične prijave, a u jednom slučaju protiv službenika prvobitno formiranog Odseka za posebnu operativnu podršku, Zaštitniku ljudskih prijava je svojevremeno podnesena pritužba radi utvrđivanja povrede ljudskih prava i sloboda - odgovorili su iz policije 9. marta ove godine.
Šef crnogorskog Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, u vreme dok je taj Odsek bio aktivan, bio je Zoran Lazović koji je smenjen u martu 2021. godine.

Na toj poziciji nasledio ga je Dejan Knežević, koji je juče uhapšen po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva zbog sumnje da je pripadnik kriminalne organizacije.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 16

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Vrati mi papuču

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati