Hronika

[ Izvor: Nova.rs ]

06. 02. 2023. 22:14 4

Preokret na suđenju za smrt radnika "Namenske"

Potpuni preokret dogodio se na suđenju za pogibiju dvojice radnika "MB Namenska" Milomira Milivojevića i Milojka Ignjatovića 14. jula 2017. godine, u maratonskom procesu koji je već ušao u četvrtu godinu, a u kojem je jedan od okrivljenih bio Radoš Milovanović, nekadašnji decenijski direktor, koji je u međuvremenu preminuo.

Naime, sudija je sa izveštaja Ministarstva odbrane koji je odbio da uvrsti kao dokaz pre godinu dana, jer je imao oznaku "strogo poverljivo", sada istu skinuo i ovaj dokument kao dokaz koji su oštećeni dostavili, prihvatio.

Zamenik Osnovnog javnog tužioca u Ivanjici Dobrivoje Milutinović, konstatovao je da su iscrpljene sve zakonske mogućnosti dopunskog ispitivanja dvojice veštaka angažovanih u ovom sudskom predmetu, jer ni nakon dopunskog veštačenja radi usaglašavanja nalaza i dalje nisu usaglašeni, i praktično neupotrebljivi.

Stoga je zamenik tužioca predložio da sud izda naredbu za novo, u ovom slučaju superveštačenje i predložio da se za tu namenu angažuje Dragan Radmilac, sudski veštak iz Beograda, koji je na stalnom spisku sudskih veštaka za oblast uzroka požara, eksplozija i havarija a kome je uža specijalnost uzrok akcidenata.

Ovaj predlog prihvatili su advokat Vladimir Todorić, kao zastupnik oštećenog u ovom procesu Marka Mitrovića, kao i porodica Milivojević. Protiv predloga za superveštačenje i za angažovanje predloženog sudskog veštaka bili su pravni zastupnici okrivljenih, kao i dvojica okrivljenih Vladimir Lončarević i Tomo Stojić.

Sudija u ovom postupku Ljubiša Tomićević prihvatio je predlog Tužilaštva za superveštačenje i odredio angažovanje sudskog veštaka koga je predložio zamenik tužioca.

Naime, na ročištu održanom u decembru 2021. godine, sud je odbio predlog oštećenih da se izvede dokaz čitanjem zapisnika Inspektorata Ministarstva odbrane od 27. jula 2017. godine, koji je označen kao "strogo poverljivo".

Tumačeći tu oznaku, sudija Tomićević je, citirajući zakonske odredbe, rekao da tajnost podataka prestaje, između ostalog i činjenicom da je predmet označen kao "strogo poverljivo" učinjen dostupnim javnosti.

- Podaci koji su se nalazili u izveštaju Inspektorata Ministarstva odbrane, po mom mišljenju, nisu bili nikakva službena tajna. Tri državne komisije su u principu dobro uradile svoj posao na ovom predmetu. Mislim na Inspekciju rada, na Sektor za vanredne situacije MUP-a i na Ministarstvo odbrane. Ono što je karakteristično za nas kao društvo je da kada se ovako nešto dogodi, neka tragedija, zbog tog početnog šoka javnosti, zbog pijeteta prema stradalima i solidarnosti sa njihovim porodicama, imamo u prvih mesec dana koliko-toliko nepristrasan rad onih stručnih lica i službi koji istražuju i utvrđuju okolnosti događaja. A onda, protekom vremena, se opet vraćamo na staro. Novac, pritisak, društveni uticaj, političke veze rade svoj posao i dobijamo eroziju dokaza i tumačenja. Zato je nama bio cilj da tokom ovog dugačkog sudskog postupka odbranimo ono što je bila istina i ustanovljena varijanta šta se dogodilo - kazao je nakon suđenja advokat Vladimir Todorić.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati