Hronika

[ Izvor: N1 ]

19. 10. 2022. 19:49 4

Hapšenje direktora Vodovoda: Radnici godinama upozoravali, dobijali otkaze...

Deo zaposlenih u zaječarskom Vodovodu godinama je ukazivao na nezakonitosti u radu prethodnog direktora Nikole Šarčevića, koji je u utorak uhapšen jer je oštetio ovo javno preduzeće za više od 50 miliona dinara. Šarčević je omogućio da se preduzeću Delta Agrar isporučuje tehnička voda, a kako tvrde sagovornici N1, isporučivana je pijaća. Oni koji su ukazivali na samovolju direktora, dobijali su otkaze, neki su vraćeni na posao, neki još čekaju presude.

Radnici zaječarskog Vodovoda, kojih je više njih bivši v.d. direktor Nikola Šarčević otpustio po raznim osnovama, godinama su upozoravali na ono za šta ga sada država tereti.

MUP saopštava da je osumnjičeni, kao odgovorno lice, u februaru 2020. godine ugovorio sa jednom firmom da će im JКP kojim rukovodi isporučivati takozvanu tehničku vodu po ceni od 38 dinara po metru kubnom bez PDV-a, iako je znao da Vodovod u sistemu vodosnabdevanja na toj lokaciji ima samo pijaću vodu čija je cena za privredu 141,5 dinara po metru kubnom bez PDV-a.

- On je doneo odluku da je sve što se događa u preduzeću službena tajna, poput donošenja odluka o ceni vode za pojedine povlašćene kupce - rekao je Tomislav Petković, otpušteni predsednik nezavisnog sindikata u maju ove godine.

Povlašćena je, tvrde oni koji su imali direktan uvid u papire, kompanija Delta Agrar, koju MUP u saopštenju ne spominje.

- Radi se o firmi koja je veoma značajna za naš kraj, koja je i najveći poslodavac - i najveći investitor na području grada Zaječara. Ali, ne mora to da bude tako. Stvari mogu da se postave mnogo korisnije - i za Deltu da bude bolje, a i nama - kaže novinar Vlado Madžoski.

Sumnja se i na to da je Šarčević 2019. godine usmeno dogovorio sa odgovornim licem iste firme, bez saglasnosti nadzornog odbora Vodovoda i osnivača, da izgrade crpnu stanicu koja nije predviđena i nije bila potrebna po postojećem Projektu vodosnabdevanja u toj zoni, čija je izgradnja koštala 19.042.671 dinar.

I na to je tadašnji tehnički direktor Dragoslav Ilić upozoravao, potom je otpušten.

- Ne može se tako velika vrednost uzeti bez javnog tendera. Zatim, ta crpna stanica je napravljena bez ikakve funkcionalne potrebe - da gura tehničku vodu za navodnjavanje voćnjaka Delta Agrara, a tehničku vodu vodovod ne proizvodi. Postoji samo voda za piće - rekao je u maju uzbunjivač Dragoslav Ilić.

Posle odlaska sa funkcije v.d. direktora JKP Vodovod u Zaječaru, sada osumnjičeni biva postavljen za tehničkog direktora u Vodovodu, odakle je, kažu u Zaječaru, i dalje "vedrio i oblačio" u firmi.

MUP navodi da je ukupna šteta naneta vodovodu 52.607.824 dinara. Oštećen je, navode, i budžet Republike Srbije za 2.124.172 dinara na ime neobračunatog PDV-a na stvarno isporučenu pijaću vodu .

Tu neće biti kraj šteti, jer je više zaposlenih koji su na nezakonitosti ukazivali, vodovod tužilo. Neki su ih i dobili, poput Tomislava Petkovića, kome je apelacija poništila otkaz.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Bg kontejneri

Zoran Živković [07.10.2024.]




Video dana

Džekpot

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati