Društvo i ekonomija

[ Izvor: mediji ]

09. 10. 2024. 15:10 0

"Inflacija u Srbiji dostigla najveće u EU"

Realni rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije za osam meseci ove godine, međugodišnje je uvećan za približno četiri odsto, a inflacija u Srbiji dostigla najveće u EU, navedeno je u poslednjem broju časopisa Makroekonomske analize i trendovi (MAT), objavljeno je danas.

- Rast obima ukupne industrijske proizvodnje u avgustu je međugodišnje usporio na 0,9 odsto. U tom okviru, dinamika prerađivačkog sektora je ostala zadovoljavajuća sa rastom od pet odsto, što se ne može reći i za energetski sektor, koji je kolateralna šteta, pre svega, zbog loših hidroloških prilika -  naveli su stručnajci MAT-a.

Dodaje se da je suvo i toplo leto opustošilo i primarnu poljoprivrednu proizvodnju koja će se na nivou godine redukovati, verovatno za osam odsto.

U avgustu je, kako je navedeno, registrovan rast spoljnotrgovinske razmene, ali vrednost robnog uvoza znatno nadmašuje vrednost realizovanog izvoza.

Nastavljen je, kako je istaknuto, snažan međugodišnji rast realnog prometa u trgovini na malo i prosečnih zarada.

Usled jednokratnog poskupljenja pojedinih regulisanih cena, kao i zbog rasta cena hrane i bezalkoholnih pića, međugodišnja inflacija je ostala na nivou iz jula od 4,3 odsto.

- Ključni rizik uspešnog okončanja borbe sa inflacijom u ovom trenutku predstavlja eskalacija sukoba na Bliskom istoku, koja ceo svet neizbežno uvodi u novu energetsku krizu - navedeno je u tom časopisu.

 U julu i avgustu 2024. međugodišnja inflacija je bila 4,3 odsto i 4,4 odsto u Srbiji, a 2,8 odsto i 2,4 odsto u EU.

Od 27 članica EU samo Belgija i Rumunija imale su veću međugodišnju inflaciju nego Srbija i u julu i u avgustu 2024, dok je samo Rumunija imala veću međugodišnju inflaciju nego Srbija u avgustu ove godine.

Međugodišnja inflacija u Belgiji i Rumuniji bila je 5,4 odsto i 5,8 odsto u julu 2024, dok je u Rumuniji bila 5,3 odsto u avgustu 2024. godine.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Bg kontejneri

Zoran Živković [07.10.2024.]




Video dana

Džekpot

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati