Hronika

[ Izvor: Mediji ]

12. 10. 2022. 17:22 11

Darku Šariću smanjena zatvorska kazna

Apelacioni sud u Beogradu smanjio je kaznu zatvora sa 15 na 14 godina Darku Šariću zbog organizovanja šverca 5,7 tona kokaina iz Latinske Amerike u Zapadnu Evropu.

Kako se navodi u odluci Apelacionog suda, oni su oglašeni krivim što su tokom 2008. godine na teritoriji Republike Srbije, više zamalja bivše SFRJ, zapadne Evrope i Južne Amerike, Darko Šarić i Goran Soković sa sada pokojnim Draganom Dudićem, oformili grupu koja je delovala do 15. oktobra 2009. godine, čiji su deo postali, svaki u različitom trenutku, ostali osuđeni.

Podsetimo, presudom koju je ukinuo Vrhovni kasacioni sud, na koju su se žalili i Darko Šarić i tužilaštvo, on je bio osuđen na 15 godina zatvora.- Nakon što je pravnosnažna presuda Apelacionog suda delimično ukinuta od strane Vrhovnog kasacionog suda i naloženo Apelacionom sudu da ponovo odluči o žalbama, Apelacioni sud je ponovo održao javnu sednicu veća, a nakon većanja i glasanja je odlučio da otvori pretres pred drugostepenim sudom. Razlog za otvaranje pretresa je bio da se otklone neke bitne povrede odredaba krivičnog postupka i da se pravilno i potpuno utvrde određene činjenice - navodi se u odluci suda.

Na pretresu pred drugostepenim sudom ponovo su ispitani svedoci saradnici Draško Vuković i Nebojša Joksović, delimično su usvojeni zahtevi branilaca okrivljenih, izdvojeni su iz spisa transkripti prisluškivanih razgovoram, kao nezakoniti dokazi i izvedeni i određeni novi dokazi.

- Apelacioni sud je stao na stanovište da je neophodno izdvojiti iz spisa deo transkripata prisluškivanih razgovora, jer je prisluškivanje razgovora okrivljenog Željka Vujanovića trajalo duže od godinu dana, a što je protivno odredbama tadašnjeg Zakonika o krivičnom postupku i samim tim na tim dokazima nije mogla da se zasniva presuda - naveo je sud.I pored toga što su isti transkripti izdvojeni Apelacioni sud, kako se navodi, je našao da postoji dovoljno drugih dokaza, uključujući i prisluškivane razgovore koji su pribavljeni na zakonit način, na osnovu kojih je utvrđena krivica okrivljenih.

- U novoj presudi otklonjene su određene nepravilnosti koje su postojale u izreci prvostepene presude, izmenjena je pravna kvalifikacija krivičnih dela za koje su oglašeni krivim prvostepenom presudom, te su delimično usvojene pojedine žalbe okrivljenih i njihovih branilca, pa su pojedinim okrivljenima izrečene nešto blaže kazne u odnosu na raniju pravnosnažnu presudu. Pri tome, treba napomenuti da je sud bio vezan zakonskim odredbama o zabrani preinačenja na štetu okrivljenih - naveo je Apelacioni sud u svojoj odluci.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 11

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Najtužnija maca na svetu

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati