Hronika

[ Izvor: NIN/Vuk Z. Cvijić ]

30. 06. 2022. 15:25 10

Hrkalović i Stefanović u akciji ogoljavanja vlasti

Ministar odbrane i bivša državna sekretarka u MUP-u Srbije optužuju se međusobno za kriminal i zaklinju na vernost Vučiću, usput ugrožavaju krivične postupke, crtaju metu profesionalcima iz policije i uvlače Više tužilaštvo u Beogradu i MUP u rijaliti, piše nedeljnik NIN u najnovijem broju.

Vlast i njeni mediji, međusobne optužbe visokih državnih funkcionera o tome ko je od njih veći saradnik mafije, pokušavaju da pretvore u primitivni rijaliti. Tako u već svojstvenim opskurnim formama za režimske medije sakrivaju pitanje odgovornosti predsednika SNS i Srbije Aleksandra Vučića koji je postavljao i postavlja takve kadrove na najvažnija mesta. Ne odustaju od priče da Vučića prikažu kao žrtvu navodnog prisluškivanja, a čine i nešto još opasnije. Ugrožavaju krivične postupke, pre svega Jovanjicu, crtaju metu profesionalcima iz policije kao što je Slobodan Milenković i uvlače Više tužilaštvo u Beogradu i MUP u rijaliti.

Ukratko - sadašnji ministar odbrane, koji je istovremeno sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i šef Biroa za koordinaciju službi bezbednosti, Nebojša Stefanović (imenovanja za te funkcije su nadležnost predsednika Srbije), zatim član Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca Vladimir Đukanović i nekadašnja državna sekretarka MUP-a Dijana Hrkalović optužuju se međusobno za kriminal i zaklinju na vernost Vučiću.

Od iznesenih optužbi moguće je da ništa nije tačno, što je manje verovatno, ili da je deo tačan, jer se neke njihove optužbe međusobno isključuju. Ako ništa nije tačno, otvara se pitanje političke odgovornosti Vučića, jer je postavljao tako neodgovorne saradnike koji iznose lažne optužbe. Ukoliko je deo optužbi tačan, to je za Vučića veći problem jer pitanje njegove odgovornosti može da ide mnogo dalje od samo političke.

Iza rijalitija se zato kriju mnogo ozbiljnije stvari. Opet se vodi kampanja protiv inspektora Slobodana Milenkovića koji je sa svojim saradnicima, iz Odeljenja za narkotike beogradske policije kojim je rukovodio, otkrio Jovanjicu. S druge strane, institucije ni posle osam meseci nisu uradile bezbednosnu procenu ugroženosti Milenkovića i njegovog saradnika Dušana Mitića nakon što je prijavljeno da neko želi da ih ubije.

Кampanja protiv inspektora je pokrenuta kada je Hrkalovićeva izjavila da je navodno Milenković "diler droge". Tužilaštvo za organizovani kriminal (TOК), koje je stvarno nadležno za Jovanjicu, nije pristalo da bude uvučeno u rijaliti. Podsetilo je da se Hrkalovićka prvo branila ćutanjem, a i da je na sudu odbila da odgovara na pitanja tužioca. Zatim Vladimir Đukanović, advokat Hrkalovićeve i prvooptuženog u Jovanjici Predraga Кoluvije, na "ružičastoj" televiziji u svom slobodnom tumačenju nadležnosti tužilaštva izjavljuje:

- Za taj deo (iskaza Hrkalovićeve) nadležno je Više javno tužilaštvo.

I gle čuda, Više tužilaštvo saopštava da će saslušati inspektora Milenkovića. Ipak nije sve teklo glatko, što su pokazale krajnje neuobičajene neusklađene reakcije MUP-a i tužilaštva. Prvo MUP saopštava da je po nalogu Višeg tužilaštva zakazano saslušanje ministra Stefanovića i Hrkalovićeve u Službi unutrašnje kontrole MUP-a. Više tužilaštvo zatim demantuje saopštenje MUP-a napominjući opštepoznatu stvar da ono nije nadležno za službenike koje postavlja Vlada.

Za njih je nadležan TOК, koji je odbio da učestvuje u rijalitiju. Povodom najave saslušanja inspektora Milenkovića njegov advokat Zdenko Tomanović je saopštio:

- Tužilaštvo ne vidi svoju nadležnost za informacije o raznim kriminalnim aktivnostima brojnih najviših predstavnika vlasti kao ni za prijavljenu informaciju o pripremama za likvidaciju Milenkovića i Mitića. Ni druge nadležne institucije čak nakon osam meseci nisu uradile bezbednosnu procenu njihove ugroženosti i tako ih onemogućavaju u neometanom profesionalnom postupanju. Ali zato tužilaštvo vidi svoju nadležnost u informaciji oko navodnih nezakonitih aktivnosti Milenkovića koji umesto zaštite i podstreka za sebe i svoj tim već u dužem periodu je u profesionalnoj tenziji sa brojnim moćnicima zbog svoje istrajnosti u otkrivanju učešća visokih službenika vojnih i civilnih bezbednosnih službi u aferi Jovanjica.

Šef Višeg tužilaštva u Beogradu od početka 2022. je Nenad Stefanović, koji je do tog mesta došao neuobičajeno brzo, posle samo osam godina rada kao tužilac. On je 2014. bio imenovan za zamenika u Trećem osnovnom tužilaštvu, gde mu je najznačajniji postupak bio protiv prvog srpskog svedoka saradnika Ljubiše Buhe Čumeta.

Buha je 2017. pravosnažno osuđen na dve godine i osam meseci zbog ugrožavanja pripadnika obezbeđenja njegove supruge, zato što je naveo vlasnika auto-servisa da prekuca broj šasije na ferariju, zbog ometanja istrage, kao i zbog vređanja tužioca. Zanimljivo je da je postupak protiv Buhe pokrenut kada je imao neslaganja sa sadašnjom vlašću.

Tužilac Stefanović zatim 2018. napreduje kao zamenik višeg tužioca, da bi početkom 2022. bio imenovan za šefa tog tužilaštva.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 10

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati