Web portal Direktno.rs koristi kolačiće i Google analitiku u svrhu merenja i prikazivanja oglasa koji su prilagođeni vama. Kliknite na dugme Prihvatam kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno vama. Saznaj više

Hronika

[ Izvor: KRIK ]

28. 06. 2022. 15:19 27

"Belivuk postavljao načelnike i službenike u policiji"

"Ja ću dokazati da sam se borio protiv Veljka Belivuka i Marka Miljkovića i podnosio izveštaje o njima", kazao je bivši inspektor Službe za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK) Božidar Stolić iznoseći završne reči u postupku u kome mu se sudi da je Belivukovoj grupi odavao informacije iz policije. Izricanje presude zakazano je za sredinu jula.

- Isti taj Veljko Belivuk i Marko Miljković su postavljali službenike i načelnike u policiji, to zna i tužilaštvo. Nadam se da će sve to isplivati na videlo - rekao je Stolić u završnici suđenja pred Višim sudom u Beogradu, prenosi KRIK.

Da podsetimo, Stoliću se sudi da je članovima grupe kriminalca Veljka Belivuka odavao poverljive policijske podatke iz istrage protiv njih od kraja januara 2020. do jula prošle godine u zamenu za novac - pojedine informacije navodno su koštale 500 evra.

- Nisam počinio nijedno krivično delo… Apsolutno mislim da nisam kriv - negirao je on još jednom krivicu.

Stolić je ispričao da je on ustvari bio taj koji je bio na tragu ovom klanu, kao i korumpiranim policajcima koji su radili to za šta se njemu sada sudi. Naveo je i da pojedinci iz MUP-a pokušavaju da ga diskredituju.

- Ja ću dokazati da sam se borio protiv Veljka Belivuka i Marka Miljkovića i pisao i podnosio izveštaje o njima - kazao je bivši inspektor SBPOK-a.

On se osvrnuo i na optužbe tužilaštva o novcu koji je, kako tvrdi tužilaštvo, dobijao od kriminalaca u zamenu za informacije iz policije.

- Zašto bih ja celu svoju karijeru bez ijedne mrlje rizikovao na ovaj način? - zapitao se Stolić, ali nije detaljnije govorio o tome.

Filip Golubović, Belivukov saradnik kome se sudi da je bio posrednik između Stolića i drugih članova kriminalne grupe, u ponedeljak je takođe izneo završne reči. On je, podsetimo, ranije tužilaštvu priznao krivicu, ali je potom promenio iskaz i ispričao da je priznanje bilo iznuđeno i pod pritiskom.

Golubović je juče ponovio da nije član nijedne kriminalne grupe, te da ne poznaje ni Veljka Belivuka ni Marka Miljkovića.

- Ne sporim da sam dao izjavu u SBPOK-u, ali sam već objasnio kako je do toga došlo - rekao je Golubović aludirajući na navodne pritiske.

Tužilac Saša Ivanić rekao je da je tužilaštvo dokazalo optužbe i da kao jedan od ključnih dokaza smatra Golubovićevo prvobitno priznanje krivičnog dela.

- Na osnovu ovog ključnog dokaza u predmetu idu i dokazi koji tu priču potvrđuju - rekao je Ivanić i potom nabrajao ostale dokaze koji se, kaže, uklapaju u Golubovićev iskaz - među kojima su sadržaj poruka koje su razmenjivale nepoznate osobe na zaštićenoj "skaj" aplikaciji, kao i podaci o tome koga je sve Stolić proveravao u jedinstvenom informacionom sistemu MUP-a, bazi koja sadrži podatke o istragama i poternicama.

- Videli smo iz sadržaja "skaj" aplikacije - sve ovo o čemu je Golubović pričao se pojavljuje u toj komunikaciji - kazao je Ivanić i naglasio da su to informacije iz prvih 48 sati istrage protiv Belivuka i njegovog klana, i da to nisu podaci za koje odbrana tvrdi da su već bili objavljeni.

Dva sagovornika za koje tužilaštvo nije uspelo da utvrdi ko su na "skaju" su se dopisivali o hapšenju Belivuka i njegovih saradnika i razmenjivali detalje o tome kako se drže u policiji, ali i o tome da se pripremaju hapšenja nekadašnje sekretarke MUP-a Dijane Hrkalović, bivšeg zamenika načelnika SBPOK-a Gorana Papića i ranijeg ministra policije Nebojše Stefanovića.

Ivanić je tražio da sudije Stolića osude na najmanje tri, a Golubovića na jednu godinu zatvora.

Stolićev advokat Branislav Bogdanović rekao je da je postupak instruisan, kao i da je "jasno da se postupak ne vodi samo u sudnici, već iz nekih drugih centara moći".

On je za svog klijenta tražio oslobađajuću presudu i osvrnuo se i na aktuelna dešavanja u MUP-u - međusobne optužbe koje su u javnosti izneli Dijana Hrkalović i Nebojša Stefanović o saradnji sa Belivukovom grupom.

- U MUP-u vlada potpuni haos, gde vladaju različite struje… Sad taj haos pratimo preko medija, a Stolić je žrtva toga, jer mora na nekome da se prelomi, i sad ispada da je on najgori čovek u MUP-u - kazao je Bogdanović.

Stolić je jedan od ljudi iz policije koji je optužen zbog saradnje sa Belivukovom grupom. Postupci se vode protiv bivšeg načelnika SBPOK-a Gorana Papića i bivše državne sekretarke Hrkalović. U svim slučajevima, međutim, deluje da tužilaštvo nije do kraja sprovelo istragu.

Nisu istražene ni veze koje su sa članovima Belivukove grupe imali generalni sekretar Vlade Novak Nedić i žandarm Nenad Vučković Vučko, a koje su novinari otkrili pre nekoliko godina.

Veljko Belivuk i njegova grupa optuženi su za sedam brutalnih ubistava, otmice, silovanje i trgovinu drogom.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 27

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se


Svakodnevica

Zoran Živković [17.08.2022.]
Anketa

Šta će košarkaši da urade na Evrobasketu?

Rezultati

Video dana

Nevidljiva barijera