Web portal Direktno.rs koristi kolačiće i Google analitiku u svrhu merenja i prikazivanja oglasa koji su prilagođeni vama. Kliknite na dugme Prihvatam kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno vama. Saznaj više

Hronika

Direktno.rs [ Izvor: Mediji ]

06. 06. 2022. 16:26 2

Istraga zbog seksualnog uznemiravanja na Arhitektonskom fakultetu

Više javno tužilaštvo u Beogradu po službenoj dužnosti je formiralo predmet povodom medijskih objava u vezi sa navodima studentkinja i studenata Arhitektonskog fakulteta u Beogradu, koji su objavljeni na društvenoj mreži "Instagram". Zaštitnik građana je pokrenuo ispitni postupak zakonitosti i pravilnosti rada tog fakulteta i od njega zatražio da ga u roku od deset dana od dana prijema tog akta obavesti o tome da li je fakultet do sada primio prijave vezano za seksualno uznemiravanje.

Tužilaštvo je saopštilo da je odmah dalo nalog policiji da prikupi sve neophodne podatke i obaveštenja u cilju utvrđivanja postojanja nekog krivičnog dela koje se goni po službenoj dužnosti.

Po prijemu izveštaja od policije Više javno tužilaštvo u Beogradu će blagovremeno obavestiti javnost o daljem postupanju.

Zaštitnik građana ispituje navode o uznemiravanju

Postupajući po sopstvenoj inicijativi, a na osnovu saznanja iz medija da postoji sumnja o potencijalnom seksualnom uznemiravanju studenata i studentkinja od strane zaposlenih, Zaštitnik građana je pokrenuo ispitni postupak zakonitosti i pravilnosti rada Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, navodi se u saopštenju Zaštitnika.

Tim povodom Zaštitnik građana je od uprave fakulteta zatražio da ga u roku od deset dana od dana prijema akta o pokretanju postupka obavesti o tome da li je fakultet do sada primio prijave vezano za seksualno uznemiravanje.

Ukoliko jeste, šta je preduzeo tim povodom, a u slučaju da nije, šta će preduzeti povodom navoda koji su objavljeni na društvenoj Instagram.

Zaštitnik podseća da je Univerzitet u Beogradu 2021. godine usvojio Pravilnik o sprečavanju i zaštiti od seksualnog uznemiravanja kojim su propisane radnje i mere koje fakultet mora preduzeti od kojih je jedna i postojanje poverenika za ravnopravnost pri svakoj od ustanova Univerziteta u Beogradu.

U toku ispitnog postupka, Zaštitnik građana će utvrditi i koje mere prevencije su preduzete od strane fakulteta, odnosno da li su iste izostale.

- Nulta tolerancija na seksualno uznemiravanje i ukazivanje studentima i studentkinjama fakulteta da se oslobode straha i podnesu prijave, a na državnim organima i institucijama je da preduzmu mere iz svoje nadležnosti - naglašava zaštitnik građana Zoran Pašalić.

Istovremeno poziva sve studentkinje i studente koji su se obraćali upravi fakulteta zbog potencijalnog seksualnom uznemiravanju od strane zaposlenih da se obrate i Zaštitniku građana, pri čemu će uživati punu zaštitu podataka o ličnosti.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se

KolumnaDijalog, to sam ja!

Zoran Živković [11.08.2022.]
Anketa

Da li je Svetislav Pešić dobro postupio što je precrtao Miloša Teodosića?

Rezultati

Video dana

Postavite ljuljašku i zabava može da počne