Hronika

Direktno.rs

08. 12. 2021. 21:04 21

Zašto su Amerima Veselinovići trn u oku?

Sjedinjene Američke Države su sankcije uvele i bratu ozloglašenog biznismena Zvonka Veselinovića, Žarku, te se obojica terete da su članovi transnacionalne kriminalne grupe. Žarkovo ime se, međutim, na EULEX-ovoj optužinci našlo još 2013 godine.

Veselinović Žarko završio je 2013. u pritvoru zbog osnovane sumnje da je počinio  krivična dela neovlašćeno posedovanje oružja i pokušaj teškog ubistva.

Naime, policajci EULEX-a su 2013. krenuli u poteru za Žarkom, jer su prepoznali vozilo u kome je bio, a koje je korišćeno za pokušaj ubistva još 7. decembra 2012. godine. Tada su u incidentu koji se dogodio ispred kafića u Severnom delu Mitrovice, povređene četiri osobe.

Prilikom pucnjave 2012. je korišćeno vozilo od strane nepoznatih počinilaca koji su njime pobegli sa lica mesta, a u kojem se kasnije 2013. našao Veselinović, u društvu vlasnika vozila Slobodana Repića.

Kada su EULEX-ovi policajci pokušali da osumnjičenog Žarka liše slobode, on se dao u beg i bacio pištolj, nakon čega je skočio u reku da bi se sakrio. Shvativši da mora da se preda, Veselinović je uhapšen, a njegovo ponašanje izazvalo je sumnju. Tako je i protiv Veselinovića i Repića pokrenuta istraga zbog pokušaja ubistva iz 2012.

U drugom delu optužnice, Veselinović se tereti je u selu Rudare pokušao da liši života dva policijska službenika ROSU dok su obavljali dužnost, za šta mu je pretila kazna zatvora od ne manje od 10 godina do doživotnog zatvora.

Naime, službenici su 2010. zaustavili kamion natovaren benzinom, a pošto vozač nije imao dokumentaciju pokušao je da pobegne. Pored kamiona ga je čekao kvad sa dve osobe na njemu. Iako su policajci su naredili vozaču četvorotočkaša da se zaustavi, što je on odbio da uradi i pokušao da ih udari vozilom.

Ispostavilo se da je vozač kvada bio upravo Veselinović koji je tvrdio da je benzin njegov. Tako se u optužnici navodi da je Žarko pokušao da liši života policajce i da prikupljeni podaci obezbeđuju osnovanu sumnju da je isti počinio dva krivična dela.

Tužilac EULEX-a je zatražio i pritvor za Žarka Veselinovića jer je već bežao od policije, zbog građanskih nemira koji su nastali njegovim hapšenjem, ali i zbog toga što ima srpsko državljanstvo.

Veće sudija ipak je 2014. osudilo Žarka za krivično delo ometanja službenih lica u obavljanju službenih dužnosti, i to na kaznu zatvora od godinu dana, kao i novčanom kaznom od 300 evra.

Inače, u najnovijim saopštenju ameriičkog ministarstva finansija navodi se da su "krajem 2017. Veselinović i njegov brat Žarko Veselinović imali sporazume sa političarima da pomognu njihovoj stranci da pobedi na izborima, da obezbede političke pobede svojim kandidatima i da daju velike sume novca kandidatima".

- Zauzvrat, ovi političari bi braći dali kontrolu nad određenim oblastima za njihovo poslovanje i gde bi mogli da obavljaju svoje nezakonite poslovne aktivnosti bez mešanja srpskih vlasti, a takođe bi pružili vlasničke poslovne informacije kako bi podržali poslovna ulaganja braće. Političari bi takođe nagradili braću Veselinović radeći na tome da braći daju najbolje infrastrukturne ugovore - navodi se, između ostalog, u saopštenju Ministarstva finansija SAD.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 21

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati