Hronika

[ Izvor: Danas ]

30. 07. 2021. 09:16 8

"Deluju istinito navodi Belivuka o uslugama za vlast"

Iako već pet godina pišu o kriminalnim aktivnostima Veljka Belivuka i pripadnika njegovog klana, redakcija KRIK-a, novinari i urednik Stevan Dojčinović, tek nakon objave Belivukovog iskaza pred tužilaštvom, postali su meta brutalne kampanje i napada u tabloidima ali i na društvenim mrežama.

Nazivaju ih "mašijaško-koljačkim portalom", Stevan je dobio prezime "Belivuk", a urednik jednog tabloida mu je poručio "samo nemoj da me vodiš u Ritopek". U razgovoru za Danas, Dojčinović kaže da, nažalost, nema načina da se odbrane od tablodinih kampanja.

- Oni bukvalno mogu da objave najgore laži bez ikakvih posledica. Tužbe ih ne mogu zaustaviti jer sudije dosuđuju nerazumno male odštete žrtvama njihovih kampanja. Ovi provladini mediji na taj način mogu nekome da unište život, a sudije će dosuditi odštete žrtvama od maksimalno hiljadu evra. Takve presude neće uticati na tabloide da stanu. Takođe, nijedna institucija ne misli da je u okviru njihovog rada da se bavi tablodinim kampanjama. Štaviše, država daje finansijsku podršku ovim proizvođačima laži. U takvoj postavci, nema šta možemo uraditi da se zaštitimo - ističe urednik KRIK-a.

Dojčinović ukazuje da je Alo objavio naslovnu stranu na kojoj je logo KRIK-a namontirao na mašinu u kojoj su kriminalci mleli ljude, da je na društvenim mrežama prekjuče mogao da pročita da ga medijski stručnjak "koji gostuje po SNS televizijama" naziva Stevan Belivuk.

- Bukvalno me izjednačavaju sa šefom ovog brutalnog klana. Tabloid Objektiv nas je na naslovnoj strani nazvao "mafijaško-koljački portal". Mislim da su sve granice pređene i da su tablodi nezaustavljivi. S druge strane, KRIK je dobio od čitalaca podršku veću nego ikada i dobro je znati da svi ti tabloidi i stručnjaci ne mogu uticati na našu publiku koja shvata da pokušavaju da nas zaustave da se dalje bavimo ovom temom - kaže Dojčinović.

On podseća da o Belivukom klanu pišu još od 2016. godine.

- Tada se ta kriminalna grupa zvala Janjičari, odnosno ekipa Saleta Mutavog koji ih je predvodio dok nije ubijen - a onda je Belivuk preuzeo tim i preimenovao ga u Principi. Dve stvari su činjenice za ovu grupu od njenog početka do danas: radila je u okviru kavačkog klana i imala je jake veze u državi. Mi smo te veze otkrivali tokom godina, a predstavnici vlasti su ih negirali. Kada smo pre nekoliko godina tadašnjeg ministra policije Nebojšu Stefanovića pitali zbog čega policija ne sprovodi akcije protiv kavačkog klana, već hapsi samo njihove supranike, on je odgovorio da pripadnika kavačkog klana gotovo da nema u Srbiji. A u to vreme su zavladali celim beogradskim podzemljem - naglašava urednik KRIK-a.

Na pitanje šta iz Belivukovog iskaza deluje kao istinito, Dojčinović kaže da su to navodi o uslugama koje je činio za vlast.

- Za to smo znali i ranije jer su novinari izveštavali o tome. Nije bio potreban Belivukov iskaz da saznamo da njegova grupa zavodi red na Partizanovom stadionu i da zaustavlja navijače da donose transparente i skandiraju protiv predsednika. To je bilo jasno svima koji su išli na utakmice, a i novinari su pisali o tome. On je iskazom to samo potvrdio. Postojale su i informacije da je Belivukova grupa pokušavala da utiče na proteste koji su organizovani protiv vlasti. Za sastanke za koje tvrdi da je imao sa predstavnicima vlasti, predsednikom Vučićem i Darkom Glišićem, na tužilaštvu je da utvrdi da li je istina. Zanimljivo je i da Belivuk nije pomenuo neke za koje znamo da su bili povezani sa njegovom grupom – poput državnog sekretara Novaka Nedića - navodi Dojčinović.

Prema njegovim rečima, suđenje Belivukovoj grupi će verovatno biti komplikovan, naporan i dug proces, "kao i sva ostala ključna suđenja organizovanom kriminalu".

- U završnici ovog dela istrage, pred pisanje optužnice, tužilaštvo je dobilo iz inostranstva bitne dokaze - fotografije i snimke ubistava žrtva i otklanjanja tela - što je dosta poboljšalo poziciju tužilaštva, ali i dalje će mnogo toga zavisiti od konkretnih sudija kojima će se ovaj predmet dodeliti, i na to koliko će političari vršiti pritisak na tužilaštvo i sud. Ovaj postupak vodi Saša Ivanić, najbolji tužilac za organizovani kriminal u zemlji, koji je tužio Stanka Subotića i kartel Darka Šarića. Sve ove postupke su obeležili pritisci na sud, kontroverzne sudske odluke i napadi na samog tužioca. Ono što trenutno fali u tužilačkoj istrazi, koliko znamo, jeste to da nije stigla do onih iz politike i uticajnih ljudi iz policije koji su podržavali Belivukov klan - zaključuje Dojčinović.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 8

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati