Hronika

[ Izvor: Mediji ]

09. 06. 2021. 10:56 2

U velikoj akciji FBI uhapšeno 18 Srba

U velikoj akciji FBI nazvanoj "Trojanski štit", u kojoj je širom Evrope uhapšeno više od 800 kriminalaca, slobode je lišeno i 18 Srba.

Srpske službe su od jula prošle godine bile intenzivno uključene u najveću akciju do sada i sve vreme su od tada pratile komunikaciju srpskih kriminalaca preko kriptovane aplikacije "Anom" koja im je lukavo podmetnuta! Uhapšeni kriminalci bavili su se trgovinom velikih količina narkotika.

Pripadnici FBI poslednjih nekoliko dana nalaze se u Srbiji i sarađuju sa našim službama i prate komunikaciju mnogih istaknutih članova srpskog podzemlja.

Podsetimo, u svetskim medijima juče je odjeknula informacija da je FBI u protekle dve godine, preko lažne aplikacije pratio sve poruke kriminalaca koji su je koristili. Kriminalci su mislili da se dopisuju preko kriptovane aplikacije kojoj niko ne može da pristupi, ni ne sluteći da ju je napravio i, preko svedoka-saradnika, podmetnuo FBI.

U ovoj akciji do sada je uhapšeno više od 800 osumnjičenih za dilovanje droge, planiranje likvidacija i brojnih drugih teških krivičnih dela, a zaplenjeno je preko 48 miliona dolara, što u gotovini što u kriptovalutama.

Neviđena akcija FBI

FBI je godinama tajno vodio i kontrolisao kriptovanu aplikaciju za komunikaciju zvanu "Anom" koju koriste kriminalci širom sveta, kako bi prikupljao poruke koje razmenjuju i nadgledao svu njihovu aktivnost. Kada je "pala" aplikacija "Skaj", koja je prvobitno bila najzastupljenija među kriminalcima, FBI je iskoristio trenutak i preko saradnika u podzemlje, najpre Austrije, podmetnuo "Anom" i "prodao" je kriminalcima kao najzaštićeniju mrežu za komunikaciju. Ni ne sluteći šta se dešava, više od 10.000 kriminalaca iz preko 90 zemalja skinuli su aplikaciju "Anom", a kako je objavljeno, ovu aplikaciju najviše su koristili mafijaši iz Nemačke, Španije i Srbije.

Za dve godine je, kako je saopšteno, prikupljeno je više od 20 miliona poruka na više od 11.800 uređaja koje su koristili kriminalci.

Podsetimo, kriptovane aplikcije za komunikaciju sa pripadnicima klana koristila je kriminalna grupa koju je predvodio Veljko Belivuk zvani Velja Nevolja, ali i svi pripadnici kavačkog kalan, na čelu sa Radojem Zvicerom i Slobodanom Kašćelanom.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Uhvatiću te kad tad

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati