Hronika

M. T.

26. 02. 2021. 06:00 19

Provera policijske stanice s Belivukove teritorije: Štancovali godinama dozvole za oružje, KO, KAKO?

Posle hapšenja Veljka Belivuka, poznatijeg kao Velja Nevolja, osumnjičenog za ubistva i njegovih saradnika, isplivalo je i to da su pojedini ljudi bliski ovom kriminalnom klanu imali dozvole za nošenje oružja! Upravo se dozvolama koje su od 2015. godine date ljudima iz kriminogene sredine, trenutno bave i pripadnici Sektora unutrašnje kontrole.


U istrazi bi trebalo da bude utvrđeno ko je sve aminovao za njihovo davanje, kao i da li je možda bilo pritisaka da se tim, blago rečeno, bezbedno interesantnim osobama omogući da nose pištolje da bi navodno sebe zaštili! Osim što je pre nekoliko godina, moglo bi se reći, počelo štancovanje dozvola za nošenje oružja ne baš primernim likovima, zanimljivo je i to da je jedna policijska stanica prednjačila po broju terenskih provera.

Ta policijska stanica, prema saznanjima Direktno.rs je Voždovac, na čijoj teritoriji su se proteklih godina dogodile ključne stvari po ekipu Velje Nevolje (kao što je ubistvo Aleksandra Stankovića, zvanog Sale Mutavi, zakopavanje oružja u Jajincima), ali i osobama iz najbližeg okruženja bivšeg ministra policije Nebojše Stefanovića (u Zaplanjskoj ulici je ministrov kum Goran Papić, inače bivši zamenik načelnika SBPOK-a pretukao ugostitelja Dejana Pejovića, vlasnika restorana "Jahorina").

Sam postupak izdavanja dozvole za nošenje oružja (posle zahteva zainteresovane osobe da joj se omogući nošenje oružja) počinje od terenske provere, koju obavljaju policajci iz stanice na kojoj je zainteresovani prijavljen.

Ne proverava se samo da li ima krivičnih prijava, već da li se ta osoba, ali i njeni ukućani, druže sa sumnjivim likovima. I sam nagoveštaj da se neko viđa sa osobama iz kriminogene sredine, bar prema zakonu, trebalo bi da onemogući dobijenje dozvole za nošenje oružja.

Praksa u Srbiji se nažalost pokazala savim drugačijom, pa su mnoge bezbednosno interesantne osobe, "prošle terensku proveru". Policajci koji su ih obavljali nisu navodili da ima išta sumnjivo u prošlim i sadašnjim kontaktima zaineteresovanih, što je bio prvi korak u procesu dobijanja dozvole.

Da li su ti obični, sektorski policajci, samoinicijativno to pisali ili po naređenju nekog "odozgo", trebalo bi da bude ustanovljeno u istrazi. Posle terenske provere, paraf za zainteresovanog su morali da daju načelnik PS, zatim načelnik Policijske uprave i na kraju direktor policije (pa makar bio i u statusu v. d.)

Kako smo već, napomenuli masovno izdavanje dozvola za nošenje oružja počinje 2015 godine, kada su Nebojša Stefanović i njegovi saradnici uveliko komandovali MUP-om, ali njihovih potpisa nema na tim spornim dokumentima.

Pitanje je, međutim, da li je bilo pritiska ili uticaja upravo iz vrha ministarstva da oni koji su u tom lancu - načelnik policijske stanice, prvi čovek PU i direktor stave svoj potpis na taj dokument i tako omoguće sumnjivim osobama da opremljeni cevima hodaju ulicama prestonice.

Sada već davnog oktobra 2016. kada je na uglu ulica Bačvanske i Gospodara Vučića na Voždovcu ubijen Aleksandar Stanković, koji je pre Belivuka rukovodio kriminalnom grupom, Milorad Đurić, zatvorski čuvar koji je u slobodno vrerme obezbeđivao Saleta Mutavog, uzvratio je vatru.

I to iz pištolja za čije je nošenje imao dozvolu, a do danas nije saopšteno kako je Đurić dobio tu dozvolu i da li je možda za njeno dobijanje posredovao neko od prijatelja Saleta Mutavog, koji je u to vreme bio uticajan u MUP-u.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 19

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Vrati mi papuču

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati