Hronika

[ Izvor: 021.rs/KRIK ]

26. 09. 2020. 09:36 0

KRIK: Sumnjive transakcije u srpskoj industriji oružja

Srpski proizvođači i prodavci oružja su tokom tri meseca 2017. godine izvršili više od 80 transakcija vrednih 13,6 miliona dolara koje je američki Trezor označio kao sumnjive, otkrivaju "FinCEN dosijei", a prenosi portal KRIK.

U dokumentima se nalaze domaće državne kompanije, uključujući "Jugoimport", "Krušik" i "Zastava oružje", kao i više privatnih firmi, među kojima su i posrednici u prodaji naoružanja, otkriva KRIK.
Među dokumentima koji su procurili iz odeljenja američkog Trezora koje se bavi sprečavanjem finansijskog kriminala (FinCEN) nalaze se i dve tabele sumnjivih transakcija srpskih proizvođača i prodavaca oružja. Ovo je, očigledno, rezultat tromesečne istrage - svi prenosi novca odigrali su se od sredine marta do sredine juna 2017.

Američke banke su tada otkrile 82 sumnjive transakcije u ukupnom iznosu od 13,6 miliona dolara koje se odnose na trgovinu oružjem i prijavile ih američkom FinCEN-u. U transakcije su uključene srpske državne i privatne firme.

Američki trezor je kontroverznog trgovca oružjem Slobodana Tešića i njegove firme, koje se pojavljuju u tabeli do koje je došao KRIK, stavio pod sankcije jer je utvrđeno da je podmićivao strane zvaničnike kako bi dobijao poslove.

Vladan Lukić, direktor "Krušika" za KRIK kaže da su upravo u tom periodu imali problem sa američkim bankama koje su im zatvarale račune.

- Tada se desilo da su korespodentske banke koje sarađuju sa našim bankama odbile da transferišu novac. Zatvorili su nam račune, pa su pare koje su bile kod te banke vraćene, pa smo tražili neke druge banke, načine da dobijemo novac za ono što smo legalno i uz sve dozvole izvezli. Problem smo rešili tako što je naša banka našla neku drugu banku preko koje je transakcija završena i ubuduće, pošto je dolar bio pod nekom vrstom kontrole, tražili smo da plaćanja budu u nekoj drugoj valuti - objašnjava Lukić.
Dokument FinCEN-a sadrži detalje o transakcijama, ali ne i jasno objašnjenje zbog čega su baš ovi poslovi označeni kao sumnjivi. Novinari KRIK-a, ipak, pronašli su nešto što ih povezuje.

Većina transakcija koje su išle iz Srbije, vršena je sa računa koje su ove firme imale u Aik banci ili u Srpskoj banci, kao i da je novac prošao kroz račune u VTB banci u Moskvi.

Deo ovih transakcija bile su isplate takozvanim "konsultantima" ili "agentima" u trgovini oružjem - ljudima koji pomažu kompanijama da zaključe unosne ugovore sa vladama u raznim zemljama. Agenti su često u prošlosti radili u ministarstvima vojske ili samoj vojsci. 
Tako je srpski državni proizvođač oružja "Jugoimport" uplatio novac kompaniji čiji je vlasnik penzionisani egipatski general, dok je privatna domaća firma "Beatronic Supply" platila kompaniji bivšeg radnika ministarstva odbrane u Omanu.

Stručnjaci i ljudi koji su radili u ovoj industriji kažu da je ovo potpuno normalna praksa u poslovima trgovine oružjem, posebno na Istoku.

- Devedeset odsto poslova u trgovini oružja su ovakvi poslovi, uz konsultante. Dešava se da vlade direktno ugovaraju poslove, ali je uobičajeno da se to radi preko konsultanata koji najčešće imaju veze sa vojskom - kaže bivši radnik odeljenja za bezbednost "Jugoimporta" Aleksandar Milovanović.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Zavrteće vam se u glavi!

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati