Hronika

[ Izvor: Danas ]

01. 06. 2020. 12:26 2

Policajac iz slučaja "Potočari" vraća se na posao

Upravni sud u Beogradu doneo je presudu kojom je Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) dužno da Mladena Trbovića, policajca iz slučaja „Potočari“, vrati na posao i isplati mu sve plate sa zateznom godišnjom kamatom.

Trbović je, zajedno sa kolegom Milanom Dumanovićem, dobio otkaz nakon što su javno progovorili o nelegalnoj akciji MUP Srbije na komemoraciji u Potočarima u Bosni i Hercegovini kada je fiziki napadnut tadašnji premijer, a sada predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Umesto da se Trbović i Dumanović zaštite kao uzbunjivači, navode iz Sindikata policije Sloga, oni su kao najgori kriminalci udaljeni iz službe i protiv njih su podnete krivične prijave. Ostali postupci su i dalje pred sudom i tužilaštvom.

Upravni sud u Beogradu uvažio je tužbu Mladena Trbovića, koga je zastupao Sindikat policije Sloga, odnosno tadašnji predsednik Dragan Žebeljan. Sud je presudom poništio drugostepeno rešenje Disciplinske komisije MUP-a, Veća u Novom Sadu, koje je Trboviću izreklo meru prestanak radnog odnosa.

Prema oceni suda, predsednik Veća u Novom Sadu Petar Jeličić i ostali članovi veća postupali su nezakonito na štetu Mladena Trbovića. Podsetimo, Trbović je dobio otkaz jer navodno nije došao na posao 22, 23, 24. i 25. jula 2016. godine.

- Ispitujući zakonitost Rešenja o prestanku radnog odnosa koje je potpisao Petar Jeličić, predsednik Disciplinske komisije Veća u Novom Sadu, Upravni sud je našao da je tužba Mladena Trbovića osnovana. Prema svemu proizilazi da Upravni sud nije prihvatio nijedan argument u odgovoru na tužbu, Disciplinske komisije, Veća u Novom Sadu - navode u Sindikatu policije Sloga.

Podsetimo, Dumanović i Trbović su prvo za Al Džaziru progovorili o nelegalnom boravku pripadnika Odeljenja za opservaciju i dokumentovanje (OOD) MUP-a na komemorativnom skupu u Srebrenici 2015. godine.

Njih dvojica su zatim 2016. podneli krivične prijave protiv Dejana Milenkovića, načelnika Službe za specijalne istražne metode, Gorana Nešića, načelnika OOD-a, Tomislava Radovanovića, zamenika načelnika OOD-a, i Dijane Hrkalović, sekretarke Uprave kriminalističke policije MUP-a Srbije, koje su ubrzo odbačene.

Dumanović i Trbović su hapšeni, ostali su bez posla i država ih je tužila zbog navodnog odavanja službene tajne.

Suđenje je u toku. Tako je i Dumanović u oktobru prošle godine vraćen na posao, ali je odmah udaljen iz službe do okončanja sudskog postupka. Ostaje da se vidi kako će "proći" Trbović.

POTVRDE NAVODA DUMANOVIĆA IZ BiH

Inače, Ministarstvo sigurnosti BiH – Direkcija za koordinaciju policijskih tela BiH nije bila obaveštena o dolasku policijskih službenika iz Srbije Milana Dumanovića, Tomislava Radovanovića i Gorana Nešića na skupu u Potočarima, što potvrđuje navode Dumanovića o nelegalnom radnom angažovanju policajaca iz Srbije u susednu državu.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati