Društvo i ekonomija

[ Izvor: N1 ]

30. 08. 2024. 10:23 17

"Da li je Vučić propitivao Makrona o Srebrenici i litijumu?"

"Granična policija propitivala je jednu pevačicu o Srebrenici i litijumu, a pitam se da li su o tome propitivali Emanuela Makrona, čija je zemlja sponzor Rezolucije o Srebrenici, zemlje koja je predlagač francusko-nemačkog plana", izjavila je Danica Vučenić, novinarka, autorka i voditeljka emisije "Iza vesti" na N1.

U poseti Srbiji je predsednik Francuske Emanuel Makron. On je u četvrtak u Beogradu izjavio, između ostalog, da je Srbiji mesto u Evropskoj uniji.

- Nisam sigurna da će posledice kupovine francuskih aviona "rafal" biti strateški zaokret Srbije ka EU. Odnosno da će to što će naši vojni piloti biti u "migu" ili "rafalu" nešto promeniti u našem unutrašnje-političkom društvenom, demokratskom ili bolje rečeno nedemokratskom životu - kaže Vučenić gostujući u Novom danu.

Prema njenim rečima, teza da je Srbiji mesto u EU nije ispunjeno nekim sadržajem, ali da je retorički bilo važno da se to izgovori.

- Imajući u vidu da je Makronov prijatelj Vučić na vlasti bezmalo 12 godina i da je za to vreme Srbija imala prilike da pokaže da joj je mesto u EU, da na unutrašnjem planu uredi državu na način kako je Makron opisao Francusku, gde su razdvojene izvršna, sudska i zakonodavna vlast, da njega ne zanima ko ulazi a ko izlazi iz Francuske, jer za to postoje nezavisne institucije - navela je Vučenić.

Makron je o evropskom putu Srbije, dodaje, govorio pred čovekom "koji se bavi ulaskom pevačice u zemlju, koju je patrola granične policije propitivala o litijumu i Srebrenici", i podsetila da je i predsednica Skupštine Srbije rekla da je policiju to zanimalo.

- Nisam sigurna da sa takvim izgledom, ta rečenica "Srbija u EU" ima ikakvog smisla - navela je Vučenić.

Autorka emisije "Iza vesti" o poseti Makrona kaže da je dobro da se desila.

- Poseta nije loša, nije loše da se razmena roba i usluga poveća, ali nisam sigurna da će narativ tabloida "CIA ruši Vučića" kad stignu rafali biti "FSB ruši Vučića" - naglasila je Vučenić.

Na pitanje da li za francuskog predsednika nije tema da se u Srbiji uspostave demokratske vrednosti, već "rafali" i litijum, Vučenić kaže:

- Ali i za Vučića je to tema. Makron kaže - Srbiji je mesto u EU, a Vučić kaže - mene nije sramota sto je Srbija donela odluku da sarađuje s Rusijom, nas zanima veštačka inteligencija, IT sektor, leteći automobili. On se sam ponaša kao trgovac. Mera Vučića za ulazak u EU je kupovina "rafala".

Vučenić ponavlja da letenje u zapadnom ili istočnom avionu nije "strateški zaokret", kako su ocenila dvojica predsednika.

Kako je rekla, Vučiću je toliko stalo do EU "da ne zna koji klaster treba da otvorimo".

- Sam je rekao da njega to ne zanima - kaže Vučenić.

Bosanskohercegovački glumac Feđa Štukan izjavio je za Novu isto što je rekla i hrvatska pevačica Severina nakon privođenja - da neće kročiti na tlo Srbije dok je na vlasti diktatura.

- Evo sad su propitali Severinu i uspostavili su regionalnu stabilnost. Pitam se da li su Makrona propitivali, čija zemlja je sponzor Rezolucije o Srebrenici, predlaga francusko-nemačkog plana, da li su njega propitivali o Srebrenici, Kosovu, litijumu“, upitala je Vučenić.

Podseća i da su francuske službe bezbednosti, zajedno sa CIA, optužene da rade na rušenju ovdašnje vlasti.

- Makron je došao da kaže da je Srbiji mesto u EU, zemlji čija je policija pohapsila 60 aktivista čija imena i ne znamo, jer se protive iskopavanju litijuma. Ako je takvoj zemlji mesto u EU, onda svaka čast Evropskoj uniji - ocenila je Vučenić.

O tome da li je posle decembarskih izbora prošle godine kada je delovalo da je Vučić izgubio podršku Zapada, on sad opet stekao, Danica Vučenić kaže da je on nikad nije ni gubio.

- Vučić nikad nije izgubio tu podršku, on je njima adresa, za dogovore, političke i ekonomske… Ne bih rekla da je on izgubio tu podršku, on je počeo da je gubi posle izborne krađe, ali opozicija sem što je uspela da animira međunarodnu zajednicu, suštinski je doprla samo do rezolucije Evropskog parlamenta - rekla je.

Vučenić kaže i da joj smeta što je Vučić "odsekao opoziciju od političkih dešavanja na ulici".

- Ljudi koji protestuju se gade politike, iako su to protesti povodom najvažnijeg političkog pitanja u zemlji, a to je litijum. Loše je to što je opozicija odsečena, mislim da je to igra koju Vučić diktira. On je uspeo za 10 godina da iskreira narativ da je politika nešto gadno, da je svako ko se bavi politikom - neprijatelj, i da jedino on može da se bavi politikom, svi ostali ne smeju - naglasila je.

A na pitanje kako će dalje ići protesti, Vučenić sleže ramenima.

- Ne vidim kako će to protesti biti artikulisani dalje, jer protesti moraju da dovedu do nekog institucionalnog rešenja, ali kako će u institucije da budu gurnuti ti zahtevi s protesta, naravno da će morati preko političke opozicije. Ne nazirem rešenje toga, jer je opozicija van toga trenutno - kaže Vučenić.

Dodaje i da je javnost oštro podeljena na "za" i "protiv" iskopavanja litijuma.

- Drugo, Vučić je odlučio da se ima kopati, a onda rekao - 'ajde da razgovaramo. Pa se obratio onda profesorima i struci i kaže im da postupe po savesti. Ali, ako im ta savest kaže da su protiv toga, onda će oni biti neprijatelji - rekla je.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 17

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Bodyguard

Zoran Živković [13.09.2024.]




Video dana

Rokenrol žurka - kolevke umesto podijuma

Anketa

Ko bi trebalo da nasledi Svetislava Pešića na mestu selektora Srbije?

Rezultati