Hronika

[ Izvor: Beta/Autonomija.info ]

01. 04. 2020. 23:25 7

Novinarka Nova.rs u pritvoru zbog teksta o KC Vojvodina

Policija je sinoć novinarki Nova.rs Ani Lalić odredila zadržavanje od 48 sati, pošto je Klinički centar Vojvodine obavestio tužilaštvo i policiju da je taj portal tekstom uznemirio javnost i naštetio ugledu te zdravstvene ustanove.

Advokat Srđan Kovačević je rekao da saslušanja nije bilo, već da joj je samo uručeno rešenje zbog sumnje da bi mogla da ponovi krivično delo, objavljivanja tekstova koji izazivaju paniku i nerede,

- Ja sam bio tokom pretresa, policija se korektno ponašala. Izvršili su pretres njenog stana i zadržali laptop i dva mobilna telefona - službeni i privatni. Potom su je doveli u policijsku stanicu i iskucali joj rešenje - kazao je on.

Podsetimo, Nova.rs je objavila tekst pod naslovom KC Vojvodine pred pucanjem, bez zaštite za medicinske sestre u kome je Lalićeva navela da KCV-u ima problem sa “hroničnim nedostatkom osnovne opreme i potpuno haotičnim uslovima rada u vreme pandemije”.

KCV je sinoć saopštio da su "sve iznete informacije objavljene u tekstu neistinite, i da KCV raspolaže dovoljnom količinom potrebnih lekova, sanitetskog materijala i lične zaštitne opreme".

Portal Nova.rs je u tekstu naveo da u KCV-u imaju problem sa “hroničnim nedostatkom osnovne opreme i potpuno haotičnim uslovima rada u vreme pandemije”.

- U subotu uveče medicinske sestre koje rade u takozvanom Korona centru su se pobunile i nisu htele da uđu kod pacijenata jer nije bilo zaštitne opreme. Posle par sati je stiglo nešto malo - preneo je portal izjavu anonimnog lekara.

- U petak je koleginica, specijalista urgentne, bez ikakve zaštitne opreme, dakle bez maske, kape, mantila, intubirala pacijenta sa obostranom pneumonijom, koji je visokorizičan. Kolege su očajne, posebno anesteziolozi i infektolozi koji su praktično gurnuti u prvi plan i stalno dežuraju - rekao je taj lekar.

U tekstu se navodi da zaposleni u Urgentnom centru i na intenzivnoj nezi KCV-a, uključujući i one u operacionim salama, “imaju prava na jednu zaštitnu masku dnevno”.

- Kod vođe smene se upisuješ da si preuzeo jednu masku za naredna 24 sata. Ja sam danas sa jednom maskom uradio tri operacije - rekao je za Nova.rs lekar iz Urgentnog centra KCV-a.

U KCV-u se trenutno leči 54 pacijenta obolelih od COVID-19, od kojih se šestoro nalaze u izuzetno teškom stanju i njihovo lečenje zahteva primenu mehaničke ventilacije.

Inicijativa mladih: Hitno osloboditi novinarku Lalić

Inicijativa mladih za ljudska prava je povodom privođenja Ane Lalić, saopštila da "hapšenje profesionalnog novinara izaziva veće uznemirenje javnosti od svakog objavljenog teksta".

U saopštenju Inicijative se navodi da ona "mora odmah biti puštena iz policijskog zadržavanja i svaki postupak protiv nje obustavljen".

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 7

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Da odigramo jednu partijicu?

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati