Društvo i ekonomija

[ Izvor: Blic ]

28. 10. 2024. 19:43 9

Konobarica zbog BAKŠIŠA koji traži od gostiju iznervirala SVE (VIDEO)

Ostavljanje bakšiša konobarima u kafićima i restoranima oduvek je tema oko koje se žustro diskutuje, ponekad čak i ostrašćeno raspravlja. Dok jedni smatraju da je bonton ostaviti napojnicu osobi koja vas uslužuje, drugi imaju stav da su za radnici za svoj posao već plaćeni i da je dobra volja ukoliko neko odluči da plati više nego što iznosi račun.

Upravo zato je ispod jednog video snimka nastao svojevrstan sukob, nakon što je radnica iz jednog poznatog uslužnog objekta objasnila koliki bakšiš treba ostaviti kobobaru u odnosu na iznos računa hrane i pića koji su gosti konzumirali.

- Ne znaš koliki bakšiš da ostaviš kada popiješ kafu? Ja ću ti pomoći. Postoji pravilo da uvek od ukupnog iznosa ostaviš 10% bakšiša. Ako si popio kafu od 300 dinara, ostavljaš 30. Ako je tvoj račun, ipak, 3.500, ostavljaš 350. Sa ovim nema greške - ispričala je ona za Instagram stranicu lokala u kom radi, a snimak je odatle preuzet i objavljen na društvenoj mreži X, nekadašnjem Tviteru, gde je naišao na popriličan broj negativnih reakcija.

Inače, u Sjednijenim Američkim Državama i jeste pravilo da se ostavlja bakšiš, pa čak i na računu gosti dobijaju više predloga za iznos napojnice koju je poželjno ostaviti. Kako to nije slučaj i u našoj zemlji, jasno je zašto su osvanuli brojni negativni komentari.

"Zašto ostaviti konobaru i frizeru, a ne zubaru i šalterskom službeniku?"

"Boiže, koliko su postali bezobrazni. Stati, pa gledati. Mnogi ljudi rade mnogo teže poslove za manje novce i ne prose za bakšiš", "Bakšiš je u srazmeri sa uslugom. Ako konobar do stola dolazi kao da kreće u Maričku bitku, ne dobije ništa. Prijatno osoblje dobija dobar bakšiš. Jednostavno je", "A da li treba da da i student koji je ušao u kafić dok čeka sledeće predavanje, ili srednjoškolac, ili roditelj koji čeka intervenciju deteta u bolnici? Ništa nije obaveza, sve je dobra volja", "Zauvek fascinantno kako se napojnica daje samo u tri određene kategorije poslova. Kad ćete dati napojnice zubarima, blagajnicima, čistačicama, a ne samo konobarima, noktarkama i frizerima?", "Pravilo je da ne moram baš ništa, ali ostavljaću sve dok ne počnu ovako da me nerviraju", pisalu su redom tviteraši ispod snimka.

Drugi su naglašavali da je bakšiš znak zahvalnosti za ljubaznost i prijatnu uslugu, ali da ne treba da insistiramo na pravilima koja nigde nisu ozvaničena.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 9

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Srbija u dve kolone

Zoran Živković [22.01.2025.]




Video dana

A šta ćete tamo da radite?

Anketa

Da li ćete kupiti akcije NIS-a?

Rezultati